Рада розширила повноваження місцевого самоврядування щодо фінансування сил оборони

У Раді проголосували за законопроєкт №9559-д
Фото: Верховна Рада України / Facebook

Верховна Рада України 18 червня проголосувала в цілому за законопроєкт №9559-д про розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо підтримки сектору безпеки й оборони України. Про це повідомив у Telegram народний депутат України Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність").

За проголосувало 303 депутати.

Гончаренко пояснив, що цей законопроєкт дає можливість органам місцевого самоврядування спрямовувати кошти на армію й оборону. "Дуже потрібний законопроєкт", – додав він.

Нардепка Ірина Геращенко ("Євросолідарність") розповіла, що органи місцевого самоврядування, зокрема, матимуть право підтримувати військові частини, закуповуючи обладнання й техніку для конкретних підрозділів.

Також цим законом фактично амністують місцеве самоврядування за допомогу ЗСУ з лютого 2022 року, зазначила вона.

Законопроєкт передбачає надання повноважень виконавчим органам сільських, селищних, міських рад щодо будівництва, облаштування й утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд. 

Також місцевій владі надають можливість призначення сільського, селищного, міського голови на посаду начальника відповідної військової адміністрації населеного пункту без звільнення з посади. Окрім цього, законопроєкт дає можливість державним службовцям і посадовим особам місцевого самоврядування, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати або в разі простою чи зупинення дії трудового договору, бути призначеними на посади в інших органах державної влади й органах місцевого самоврядування та військових адміністраціях.

Законопроєкт розширює організаційні можливості для керівників обласних, районних рад в умовах воєнного стану і регулює порядок проведення дистанційних засідань органів місцевого самоврядування.

Контекст:

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9559-д за основу 11 квітня, вказано в картці документа.