Рада суддів за рекомендацією Авакова змінила місце з'їзду. Туди планували прийти прибічники Стерненка

З'їзд Ради суддів України заплановано на 9–11 березня
Фото: depositphotos.com

Рада суддів України вирішила перенести місце свого з'їзду з Міжнародного центру культури та мистецтв Федерації профспілок України, який розташований на Майдані Незалежності, у "Президент-Готель". Про це 4 березня повідомила пресслужба Ради суддів.

Зазначають, що підставою для зміни місця проведення з'їзду став лист міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, у якому Раді суддів України рекомендували змінити місце проведення з'їзду з міркувань безпеки делегатів і учасників форуму.

З'їзд суддів України відбудеться 9–11 березня 2021 року за адресою: місто Київ, вулиця Госпітальна, 12 (конгрес-хол готелю "Президент-Готель"). З'їзд розпочне роботу о 10.00.

Імовірно, перенесення місця проведення з'їзду пов'язане з тим, що на 9 березня анонсовано акцію прибічників одеського активіста Сергія Стерненка. Після перенесення місця з'їзду акцію також перенесли на Шпитальну, 12, про що повідомляють на Facebook-сторінці "Автомайдану", який є одним з організаторів.

Стерненка 23 лютого 2021 року визнали винуватим у справі про викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича. Його засудили до семи років і трьох місяців в'язниці з арештом половини всього майна. Такий самий строк дали й іншому фігуранту справи Русланові Демчуку. Обох заарештували в залі суду.

Справу, у якій фігурує Стерненко, розслідували із 2015 року. Його і Демчука заарештовували, але згодом випускали під заставу.

Стерненко заперечує причетність до інциденту. Активіст писав у Facebook 17 лютого 2021 року, що єдиний доказ у справі – свідчення Щербича. За даними прокуратури, у справі фігурують також протоколи огляду місця події та судові експертизи. Захист Стерненка наполягав, що їх провели з численними порушеннями. Зокрема, до слідчого експерименту слідчі залучили свідка, імені якого не назвали і не викликали на слухання в суді, будинок Стерненка обшукували без присутності адвоката, а експертизу шумового пістолета, за словами адвокатів, провели некоректно, писав "Бабель".

Після рішення суду і взяття Стерненка під варту в кількох містах України провели акції протесту, зокрема в Одесі, Житомирі та Києві під Офісом президента. На Банковій протести закінчилися сутичками із правоохоронцями. Поліція затримала 17 учасників протесту, щонайменше сімох людей було травмовано. Опіки очей дістали 27 поліцейських і нацгвардійців. 27 лютого в Києві знову відбувся мітинг на підтримку активіста. Його провели без порушень.