Рада заборонила мобілізацію обмежено придатних українців до 25 років

Законопроєкт №11379-д підтримало 311 народних депутатів
Фото: Верховна Рада України / Facebook

Верховна Рада України на засіданні 9 жовтня ухвалила в цілому законопроєкт №11379-д, який передбачає звільнення від мобілізації обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Про це поінформували в Telegram нардепи Олексій Гончаренко ("Євросолідарність") і Ярослав Железняк ("Голос").

Документ підтримало 311 народних депутатів.

Водночас Гончаренко додав, що закон не передбачає демобілізації вже мобілізованих українців віком до 25 років.

"Після ухвалення в Раді закон підписує спікер, і далі [він] відправляється на підпис президенту. Після підпису президента й опублікування закону він набуває чинності", – уточнив нардеп у Telegram.

Законопроєкт, який 9 жовтня ухвалила Рада, "розроблений із метою надання відстрочки від призову на військову служби під час мобілізації військовозобов'язаним до 25-річного віку, які були визнані обмежено придатними за станом здоров'я у воєнний час до червня 2024 року, у разі визнання їх придатними до військової служби й питання звільнення з військової служби військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період із числа осіб, які перебували на військовому обліку військовозобов'язаних як такі, що за станом здоров'я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, і які не досягли 25-річного віку", ідеться в пояснювальній записці до документа.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Минулого разу їхню дію продовжили з 12 серпня 2024 року на 90 діб.

Дискусія про потребу зниження мобілізаційного віку в Україні триває давно. Зокрема, у квітні волонтер і військовий експерт Тарас Чмут в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що мобілізація має відбуватися із 20 років. На думку заступника командира 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Родіона Кудряшова, мобілізаційний вік в Україні мають знизити до 21 року, про це він у червні заявив в ефірі "Новини. LIVE". Офіцер відділення розвідки бригади "Рубіж" Національної гвардії України Віталій Литвин в ефірі телеканала "Київ 24" у липні розповів, що через брак особового складу в армії мобілізаційний вік потрібно знизити до 22 років.

Водночас 28 липня в Одеському обласному ТЦК та СП розповіли, що зараз під мобілізацію підпадають окремі категорії українців віком 18–25 років.

6 серпня член комітету з питань нацбезпеки та оборони, нардеп від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що в Україні немає ініціатив щодо зниження мобілізаційного віку, ці питання порушують іноземні партнери.

На початку вересня Рада в першому читанні схвалила законопроєкт про звільнення від мобілізації українців до 25 років, визнаних обмежено придатними.