Рада схвалила законопроєкт щодо звільнення від мобілізації українців до 25 років

Парламентарі блокували трибуну Ради, повідомив Железняк
Фото: Залізний нардеп / Telegram

Верховна Рада взяла за основу законопроєкт №11379д, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років, котрих визнали обмежено придатними. Про це 3 вересня в Telegram повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

У першому читанні документ підтримало 295 парламентарів, зазначив Железняк.

Він повідомив, що парламентарі блокували трибуну Ради з вимогою поставити на голосування проєкт "у цілому". За його словами, депутати від "Слуги народу" висловилися проти.

Як поінформувала в Telegram нардепка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко, зараз є законодавча колізія щодо військовозобов'язаних чоловіків віком 18–25 років, яких визнали обмежено придатними.

"Оскільки немає процедури переведення цих чоловіків з обліку військовозобов'язаних на облік призовників після повторного медогляду, якщо їх визнають придатними до військової служби. Законопроєкт вирішує цю невідповідність і дає відстрочку від мобілізації юнаків 18–25 років", – написала Геращенко.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Минулого разу їхню дію продовжили із 12 серпня 2024 року на 90 діб.

Дискусія щодо потреби зниження мобілізаційного віку в Україні триває давно. Зокрема, у квітні волонтер і воєнний експерт Тарас Чмут в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що мобілізація має відбуватися із 20 років. На думку заступника командира 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Родіона Кудряшова, мобілізаційний вік в Україні мають знизити до 21 року, про це він у червні заявив в ефірі "Новини.LIVE"Офіцер відділення розвідки бригади "Рубіж" Національної гвардії України Віталій Литвин в ефірі телеканала "Київ24" в липні розповів, що через брак особового складу у війську мобілізаційний вік треба знизити до 22 років. 

Водночас 28 липня в Одеському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки розповіли, що зараз під мобілізацію підпадають окремі категорії українців віком 18–25 років.

6 серпня член комітету з питань нацбезпеки й оборони, народний депутат України від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що в Україні немає ініціатив щодо зниження мобілізаційного віку, це питання порушують іноземні партнери.

17 серпня спікер Ради Руслан Стефанчук заявив, що наразі питання зниження мобілізаційного віку парламент не розглядає.