Стефанчук розповів, чи планує Рада знижувати мобілізаційний вік в Україні

Розмови щодо зниження граничного для мобілізації віку тривають, однак реальних дискусій у Раді наразі не було
Фото: depositphotos.com

В Україні є достатній мобілізаційний ресурс, тож наразі питання пониження мобілізаційного віку Верховна Рада не розглядає. Про це 17 серпня телеканалу "Ми – Україна" заявив спікер Ради Руслан Стефанчук.

Він нагадав, що в Україні раніше знизили мобілізаційний вік з 27-ми – до 25 років. Розмови щодо питання подальшого зниження граничного для мобілізації віку тривають, однак реальних дискусій у Раді наразі не було.

"Наскільки я поінформований, уникаючи будь-яких цифр, як раз правильний підхід до формування мобілізаційної основи сьогодні говорить нам про те, що в Україні є необхідний мобілізаційний ресурс, який може бути правильно застосований при правильному менеджменті в Міністерстві оборони. Тому поки гостре питання щодо зниження мобілізаційного віку, принаймні у Верховній Раді, не розглядається", – зазначив Стефанчук.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Минулого разу їхню дію продовжили із 12 серпня 2024 року на 90 діб.

Дискусія щодо потреби зниження мобілізаційного віку в Україні триває давно. Зокрема, у квітні волонтер і воєнний експерт Тарас Чмут в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що мобілізація має відбуватися з 20 років. На думку заступника командира 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Родіона Кудряшова, мобілізаційний вік в Україні мають знизити до 21 року, про це він у червні заявив в ефірі "Новини.LIVE"Офіцер відділення розвідки бригади "Рубіж" Національної гвардії України Віталій Литвин в ефірі телеканала "Київ24" в липні розповів, що через брак особового складу у війську мобілізаційний вік треба знизити до 22 років. 

Водночас 28 липня в Одеському обласному територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки розповіли, що зараз під мобілізацію підпадають окремі категорії українців віком 18–25 років.

6 серпня член комітету з питань нацбезпеки й оборони, народний депутат України від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що в Україні немає ініціатив щодо зниження мобілізаційного віку, це питання порушують іноземні партнери.