Рада підтримала законопроєкт, який передбачає відтермінування від мобілізації для ще однієї категорії українців

Законопроєкт передбачає відтермінування від мобілізації також для осіб, чиї неповнорідні брати або сестри загинули на фронті
Фото: EPA (архів)

Верховна Рада 21 серпня ухвалила законопроєкт №11391, який передбачає відтермінування від мобілізації для військовозобов’язаних, чиї близькі родичі, зокрема неповнорідні брат чи сестра загинули на фронті або зникли безвісти під час участі в бойових діях. Про це в Telegram повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

За його словами, документ підтримало 310 депутатів.

"Родини, які звернулися зі зверненням про внесення змін до закону про мобілізацію шляхом повернення вилученої норми вважають, що відправляти другого сина на війну, коли загинув перший, це над їхні сили", – ідеться в пояснювальній записці законопроєкту.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 23 липня 2024 року – до 9 листопада.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців (до 16 липня) мали оновити свої військово-облікові дані – через Центри надання адмінпослуг, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК. 17 липня в Міноборони поінформували, що за два місяці дані оновило майже 4,7 млн українців.

16 серпня постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив, що Кабмін вніс зміни в правила надання відтермінування від мобілізації. Одну із категорій, яка дає право на відстрочку, вирішили розмежувати.