"Реалізувати план перемоги". Зеленський анонсував особливий "Рамштайн"

Зеленський: Сила зброї й сила дипломатії працюють ефективно тільки разом
Фото: president.gov.ua

Найближче засідання контактної групи "Рамштайн" із питань оборони України буде особливим. Про це у зверненні за підсумками 30 вересня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

Зеленський нагадав про свій нещодавній візит до Сполучених Штатів, за підсумками якого працюють українська й американська команди.

"Наші команди – українська й американська – уже працюють з усім тим, що ми обговорили у Нью-Йорку та Вашингтоні, і вже готуємося до зустрічі в "Рамштайні". Це буде особливий "Рамштайн", і від нашої сторони партнери отримують усі деталі, усі аргументи, як забезпечити результати найближчими місяцями і на фронті, і в дипломатичній роботі", – сказав він.

Президент України наголосив, що "сила зброї й сила дипломатії працюють ефективно завжди тільки разом".

"Саме так розраховуємо – саме так маємо реалізувати план перемоги. Ми чекаємо також конкретних речей від партнерів, щоб посилити нашу стратегію. І це стосується всіх наших партнерів – наша сила саме в тому, що вільний світ захищає себе", – заявив Зеленський.

Наступне засідання контактної групи "Рамштайн" відбудеться 12 жовтня, повідомляли у Білому домі.

Контекст:

Україна після початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року отримує від країн Заходу допомогу, зокрема військову й фінансову. Навесні 2022 року започаткували формат "Рамштайн" – щомісячні засідання контактної групи з питань оборони України за участі представників понад 50 країн.

Останнє, уже 24-те засідання у цьому форматі відбулося в Німеччині 6 вересня 2024 року, на ньому вперше особисто був Зеленський. Spiegel писав, що особистий приїзд Зеленського мав пояснити партнерам по "Рамштайну" серйозність ситуації.

Загалом контактна група виділила Україні понад $98 млрд у вигляді допомоги у сфері безпеки, повідомляв глава Пентагону Ллойд Остін 13 червня на відкритті 23-го засідання "Рамштайн".

Роботу формату "Рамштайн" координують США.