Зеленський: 100 керованих авіабомб щодня використовує РФ проти України. Це – нагадування партнерам

Зеленський нагадав про "щоденний російський терор"
Фото: president.gov.ua

Країна-агресор Росія щодня скидає на українську територію приблизно 100 керованих авіабомб. Про це у зверненні за підсумками 29 вересня повідомив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

Президент України зазначив, що керовані авіабомби ворог скидав сьогодні на житлову забудову Запоріжжя (14 поранених), по Харківській (пошкоджено багатоквартирні будинки, енергетичну, медичну інфраструктуру), Донецькій, Сумській (зокрема, у Глухові пошкоджено житлові будинки) областях.

"Це – щоденний російський терор. Близько сотні керованих авіабомб кожного дня використовує Росія проти України. І це – постійне нагадування всім нашим партнерам, які можуть допомогти, що потрібно більше далекобійності для України, потрібно більше ППО для України, потрібно більше санкцій проти Росії", – сказав Зеленський.

За його словами, за тиждень, який минає, партнери України під час переговорів у Сполучених Штатах (із візитом там перебував Зеленський) українські "аргументи почули максимально детально".

"Так, що вже будь-які питання зайві. І вже команди – наша й партнерів – почали готуватися до "Рамштайну". За півтора тижня, у жовтні, на "Рамштайні" ми маємо визначитися разом з іншими лідерами щодо спільних кроків і спільного бачення, як посилити тиск на Росію за цю війну й заради миру. Справедливого миру", – заявив він.

Наступне засідання контактної групи "Рамштайн" із питань оборони України відбудеться 12 жовтня.

Контекст:

Україна після початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року отримує від країн Заходу допомогу, зокрема військову й фінансову. Навесні 2022 року започаткували формат "Рамштайн" – щомісячні засідання контактної групи з питань оборони України за участі представників понад 50 країн.

Останнє, уже 24-те засідання у цьому форматі відбулося в Німеччині 6 вересня 2024 року, на ньому вперше особисто був Зеленський. Spiegel писав, що особистий приїзд Зеленського мав пояснити партнерам по "Рамштайну" серйозність ситуації.

Загалом контактна група виділила Україні понад $98 млрд у вигляді допомоги у сфері безпеки, повідомляв глава Пентагону Ллойд Остін 13 червня на відкритті 23-го засідання "Рамштайн".

Роботу формату "Рамштайн" координують США.