РФ готувала силове захоплення влади в Одесі, СБУ провела затримання

Групу очолював кримчанин, який працював на РФ – СБУ
Фото: Служба безпеки України / Facebook

В Одесі знешкоджено оперативно-бойову російську групу, яка готувала силове захоплення влади. Про це 23 вересня повідомила Служба безпеки України.

Спецслужби затримали ймовірного керівника, 49-річного кримчанина, і його найближчого помічника.

"Зловмисники готувалися до силового захоплення держустанов на Одещині. Крім штурмів адмінбудівель, фігуранти мали атакувати сили оборони з тилу, якби окупанти наближалися до портового міста", – розповіли в СБУ.

За даними справи, імовірний лідер групи з 2014 року формував бойові загони під виглядом історичних, екологічних та інших громадських організацій, а насправді там готували снайперів, спеціалістів розвідки, зв'язку, оперативного забезпечення та штурмову групу.

Загалом фігуранти завербували понад два десятки людей, поінформували силовики. У СБУ зазначили, що після невдалого бліцкригу РФ 2022 року група була в режимі очікування, її знову активували влітку 2024 року.

Під час обшуків вилучено понад 70 одиниць вогнепальної зброї з оптичними прицілами й боєприпасами, а також бронежилети, шоломи, балістичні окуляри та інше тактичне спорядження, ідеться в повідомленні.

Затриманих повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1, ч. 3 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Вони перебувають під вартою, санкція статей передбачає 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.