РФ викрала понад 20 тис. українських дітей, ще 1,5 млн можуть депортувати – Лубінець

Викрадені сироти не отримують медичної допомоги й живуть у поганих умовах
Фото: ЕРА

Росія свідомо гальмує процес повернення дітей, викрадених під час повномасштабного вторгнення в Україну. Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 2 жовтня повідомив у Telegram.

Омбудсмен навів дані зі свого виступу під час зустрічі міжнародної коаліції за повернення українських дітей. За його словами, РФ викрала з України понад 20 тис. дітей. Окрім того, є високий ризик депортації ще 1,5 млн маленьких українців, які залишаються на тимчасово захоплених територіях.

Окупанти змінюють їм персональні дані, щоб утруднити їхній пошук надалі. Також вивезені до Росії українські діти-сироти не отримують потрібної допомоги лікарів і часто живуть у поганих умовах, каже Лубінець.

"Розповів міжнародним партнерам про долю інтернатних закладів, таких як Олешківський дитячий будинок-інтернат, комунальний заклад Херсонської обласної ради, де діти спочатку були переміщені на окуповані території, а потім депортовані до Росії. А дітей із Херсонського обласного будинку дитини взагалі депортували до Росії та усиновили без дозволу", – ідеться в пості омбудсмена.

Контекст:

За даними українського Національного інформаційного бюро з питань військовополонених, депортованих і зниклих безвісти, від початку повномасштабного вторгнення Росія депортувала або примусово перемістила понад 19 тис. неповнолітніх українців.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт нелегітимного президента РФ Володимира Путіна і Львової-Бєлової за незаконну депортацію українських дітей.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей названо геноцидом.