"Росія має зупинитися та піти додому". Прем'єрка Швеції назвала "дуже легкий" спосіб закінчити війну в Україні

Російська агресія проти України має закінчитися, зазначила Андерссон
Фото: president.gov.ua
Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон, яка під час візиту в Україну 4 липня відвідала звільнені від російських окупантів (на початку квітня) Бучу і Бородянку Київської області, засудила війну, розпочату 24 лютого РФ.

Про це вона заявила під час спільного брифінгу за підсумками переговорів із президентом України Володимиром Зеленським.

Відеозапис заходу опублікували у Facebook Офісу президента України.

"Я засуджую російську агресію, вбивство невинних цивільних дітей... Я засуджую руїни чудової країни – України, – сказала Андерссон. – Російська агресія проти України має закінчитися… Ми маємо завершити цю війну, підтримуючи Україну, дедалі більше тиснучи на Росію санкціями. Наші зусилля мають тривати, скільки потрібно. Але ми всі знаємо, що є один дуже легкий спосіб закінчити цю війну – Росія має зупинитися та піти додому".

Прем'єрка Швеції також поклала "винятково на Росію" відповідальність за глобальну продовольчу кризу.

Андерссон приїхала до України із візитом 4 липня. У Києві прем'єрка Швеції провела переговори із Зеленським. За словами прем'єрки, вони обговорили підтримку України Швецією, відновлення країни та статус кандидата України у члени ЄС.

За підсумками зустрічі Зеленський і Андерссон погодили спільну заяву – перший документ в історії двосторонніх відносин між країнами. Андерссон передала Зеленському копію листа короля Карла ХІІ про визнання незалежною державою Запорізької Січі.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія відкрито напала на Україну 24 лютого, президент Росії Володимир Путін пояснював вторгнення необхідністю таких собі "демілітаризації" і "денацифікації" України.

На початку квітня окупантів вигнали з північних областей України, зараз бої тривають на сході та півдні країни.

Окупанти майже повністю захопили Луганську область, 3 липня ЗСУ покинули Лисичанськ, останнє велике місто у регіоні.