"Росія руками грузинської влади вбиває Саакашвілі". Зеленський доручив висловити протест послу Грузії

Зеленський закликав Грузію передати Саакашвілі Україні на лікування
Фото: EPA
Президент Володимир Зеленський 3 липня доручив Міністерству закордонних справ України викликати посла Грузії та висловити йому протест через стан здоров'я експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі. Про це він написав у Telegram.

"Прямо зараз Росія руками грузинської влади вбиває громадянина України Михайла Саакашвілі. Ми неодноразово закликали офіційний Тбілісі зупинити це знущання й домовитися про повернення Саакашвілі до України. Наші партнери в координації з Україною також пропонували різні опції порятунку", – наголосив президент.

Він повідомив, що доручив Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест і запропонувати покинути Україну протягом 48 годин для проведення консультацій зі своєю столицею.

"Укотре закликаю грузинську владу передати Україні громадянина України Михайла Саакашвілі для необхідного лікування й догляду. І закликаю наших партнерів – звернутися, не ігнорувати цієї ситуації й урятувати цю людину. Жодна влада в Європі не має права страчувати людей, життя – це базова європейська цінність", – заявив Зеленський.

Контекст:

Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два строки поспіль у 2004–2013 роках. Незабаром після того, як він пішов із посади президента, він покинув країну, жив і працював в Україні, набув українського громадянства. У Грузії проти Саакашвілі порушили кілька кримінальних справ, його підозрюють у зловживанні владою й переслідуванні політичних опонентів. Ще до повернення у Грузію його заочно засудили до шести років ув'язнення. Сам Саакашвілі кримінальні справи називає політично мотивованими.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся у Грузію. Того самого дня політика затримали й заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу – за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування. У травні 2022 року його перевели на обстеження до цивільної клініки "Вівамед" у Тбілісі, де він перебуває досі.

1 грудня оприлюднили результати судово-медичної експертизи стану здоров'я Саакашвілі – вони свідчать, що політик потребує лікування в багатопрофільній клініці в ЄС або США.

Лікарська комісія, яка відвідала Саакашвілі 2 квітня 2023 року, заявила про погіршення стану його здоров'я. Порівняно з їхнім попереднім візитом 19 лютого експрезидент схуд ще на 4 кг і мав вагу приблизно 60 кг при зрості 1,95 м. Окрім цього, медики зафіксували атрофію м'язів, обмеження рухової активності, різке падіння тиску зі 120/90 до 78/40 із втратою рівноваги й координації під час спроби встати, а також значне зниження психічних функцій і депресію.

3 травня Саакашвілі повідомив, що знепритомнів і ледве уникнув смерті.

3 липня Саакашвілі дистанційно долучився до судового засідання вперше за кілька місяців. Громадськість неабияк занепокоїлася його станом – політик помітно схуд і мав хворобливий вигляд.