Російська держава відповідає за те, що вона наробила – Зеленський

Зеленський: Українці здатні захищати свою незалежність
Фото: ЕРА

Українські військові працюють і на фронті в Україні, і на ворожій території. Про це у зверненні за підсумками 13 серпня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму  опублікувала його пресслужба.

"Зберігаємо увагу до кожного напрямку захисту нашої держави. До всіх фронтових напрямків. Донеччина: покровський, торецький, краматорський. Харківщина. Південь. Окрема увага – Курській області [країни-агресора РФ], а отже – захисту всіх наших прикордонних громад поруч", – сказав Зеленський.

За його словами, "що більше російської військової присутності буде знищено у прикордонні, то ближче буде мир" для України і "справжня безпека".

"Російська держава повинна відповідати за те, що вона наробила. І вона відповідає", – заявив президент України.

Він вважає, що зараз усім українцям "потрібно діяти так само об'єднано й ефективно, як це було і в перші тижні й місяці цієї війни, коли Україна перехопила ініціативу й почала повертати ситуацію в інтересах" України.

"Зараз ми зробили так само: ми знову довели, що в будь-якій ситуації ми, українці, здатні досягати своїх завдань, здатні захищати свої інтереси і свою незалежність. І ми маємо на 100% використати наші досягнення. Так і буде", – підкреслив Зеленський.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України. Пізніше ворог добився певних успіхів.

10 травня Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило восьмеро росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб.

26 травня президент України заявив, що РФ збирає біля кордону ще одне угруповання військ для нового наступу.

6 серпня сили оборони України почали наступ у Курській області РФ. Станом на 12 серпня, за даними головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ. За підрахунками управління стратегічних комунікацій ЗСУ, Україна за тиждень взяла під контроль у РФ таку саму територію, яку Росія окупувала за весь 2024 рік.