Російські аеродроми треба знищити – Зеленський

Зеленський закликав дозволити далекобійні удари по РФ
Фото: president.gov.ua

Війну в Україні можна завершити і дипломатичними, і воєнними зусиллями. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 18 липня у Великобританії на засіданні саміту Європейської політичної спільноти, трансляцію вів YouTube-канал Офісу президента.

"Ми повинні діяти максимально хоробро, щоб досягати результатів. Ми можемо завершити цю війну завдяки зусиллям дипломатичним і зусиллям зброї. І ми не повинні втрачати ці можливості. Чим ефективнішою буде ППО, тим безпомічнішим буде [нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир] Путін", – сказав він.

Президент України зазначив, що сили оборони мають обмеження у використанні західної зброї на території РФ.

"Чим менше обмеження в нас буде щодо ефективного використання зброї, тим більше Росія буде намагатися рухатися в напрямі миру. З російських аеродромів злітають літаки, які бомблять наших дітей, наших громадян. Усі ці аеродроми необхідно знищити. Це не тільки усуне певні цілі, але й знищить здатність Росії продовжувати цю війну", – заявив Зеленський.

Він звернувся до партнерів України з Європи й до Сполучених Штатів із проханням сприяти рішенню дозволити далекобійні удари по РФ.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброї, яку надали партнери, для ударів по території РФ. Однак 1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Представники низки країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді, Великобританії.

США дозволили Україні бити по прикордонних районах РФ боєприпасами GMLRS та артилерією, але не далекобійними ракетами ATACMS, повідомили в Білому домі.

The Washington Post написала 21 червня, що дозвіл Україні уражати цілі в Росії за допомогою американської зброї зменшив кількість ракетних обстрілів Харкова, але не зупинив літаків, які скидають плануючі бомби. За даними ЗМІ, США обмежили Україну стрільбою на відстань менше ніж 100 км від кордону.

Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі в інтерв'ю "Європейській правді", яке опублікували 12 липня, заявив, що королівство розмірковує стосовно дозволу для України бити далекобійними ракетами Storm Shadow по військових цілях на території РФ.

Того самого дня в Пентагоні припустили, що США можуть зняти обмеження для України на удари американською зброєю вглиб території Росії.