Савченко заявила, що після зміни керівництва СБУ стосунки зі спецслужбою в Рубана зіпсувалися

За словами Савченко, між Рубаном та СБУ виникали непорозуміння
Фото: hromadske.ua

Операції зі звільнення українців на Донбасі главі "Офіцерського корпусу" Володимиру Рубану допомагала проводити Служба безпеки України, зазначила позафракційний нардеп Надія Савченко.

У глави "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана, який займався обміном людьми з бойовиками на Донбасі, були складні стосунки зі Службою безпеки України. Про це в ефірі телеканала ZIK повідомила позафракційний народний депутат Надія Савченко.

Вона зазначила, що операції, якими займався Рубан, проводили, зокрема, за участю СБУ.

"Потім, зі зміною очільника СБУ, ми побачили, що якось стосунки Рубана як перемовника з новою СБУ зіпсувалися", – сказала нардеп.

За словами Савченко, вона пам'ятає це, оскільки спостерігала "постійні непорозуміння", будучи вже звільненою з російської в'язниці.

Нардеп не змогла відповісти, чи співпрацював Рубан із СБУ останнім часом.

"Не завжди люди, які співпрацюють, особливо з СБУ, про це говорять", – пояснила вона.

Востаннє керівника української спецслужби змінювали влітку 2015 року. Тоді на цю посаду замість Валентина Наливайченка було призначено Василя Грицака.

8 березня Рубана затримали в контрольному пункті "Майорське" в Донецькій області за нелегальне перевезення великої партії зброї на підконтрольну Києву територію.

Підозру оголошено йому за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу.

За даними СБУ, Рубан планував обстріл із мінометів і гранатометів будівель Верховної Ради та Адміністрації Президента, а також збройні напади на житло президента Петра Порошенка, глави МВС Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Шевченківський райсуд Києва заарештував главу "Офіцерського корпусу" на 60 днів без права виходу під заставу.

Голова СБУ розповів, що в листопаді 2017 року Рубан уже перевіз з окупованого Донбасу велику партію засобів ураження. Уся зброя – під контролем СБУ, додав він.

Грицак стверджує, що Рубан координував свої дії з лідерами "ДНР" Олександром Захарченком та Олександром Тимофєєвим.