"Шлях, сповнений викликів, міфів і страхів". Кулеба прокоментував ратифікацію Римського статуту в Україні

Кулеба вважає, що тепер співпраця України з Міжнародним кримінальним судом буде ефективнішою
Фото: Dmytro Kuleba / Instagram

Україна зробила важливий крок до членства у Європейському союзі, коли ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, вважає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Про це він написав 21 серпня в соцмережі Х (Twitter). 

"Україна стала 125-м членом Міжнародного кримінального суду. Це був довгий шлях, сповнений викликів, міфів і страхів. Жоден із них не був правдою. І сьогодні ми нарешті досягли результату… Здійснюючи цей крок, Україна демонструє свою непохитну відданість зміцненню міжнародного правосуддя", – написав міністр. 

Кулеба також нагадав, що Україна вже ефективно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом із метою забезпечення відповідальності за російські злочини, скоєні під час російської агресії. На його думку, тепер ця робота буде ще ефективнішою.

"Із ратифікацією Римського статуту Україна також зробила ще один важливий крок до вступу в ЄС", – підкреслив глава МЗС.

Зобов'язання ратифікувати Римський статут є в Угоді про асоціацію України та ЄС (ст. 8 і ст. 24). Також ратифікація статуту є необхідною умовою для вступу до Євросоюзу, всі держави – члени ЄС ратифікували цей документ, нагадує програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський у колонці на LIGA.net.

Контекст:

Міжнародний кримінальний суд, який базується в Гаазі (Нідерланди), діє на підставі Римського статуту, який ухвалили 1998 року, він набув чинності з 2002 року. Він розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду й воєнні злочини. Водночас юрисдикція суду поширюється лише на держави, які ратифікували Римський статут.

Україна роками не ратифікувала Римський статут, хоча підписала його ще у 2000 році, а 2015 року повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо злочинів проти людяності й воєнних злочинів, скоєних із моменту початку агресії РФ. 

21 серпня 2023 року в Офісі президента заявляли, що зараз не час для ратифікації Римського статуту – нібито розглядати її варто вже після перемоги у війні проти РФ.

15 серпня президент Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті законопроєкт щодо ратифікації Україною Римського статуту. Уже за тиждень, 21 серпня, Рада підтримала його