Шмигаль розкритикував затримки з вакцинами, Степанов назвав світовий процес контрактування вакцин "вінегретом"

Степанов: Ми забезпечені вакцинами
Фото: kmu.gov.ua
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час позачергового засідання Верховної Ради розкритикував роботу Максима Степанова на посаді міністра охорони здоров'я, передає кореспондент "ГОРДОН".

Шмигаль наголосив, що 2,3 млн доз вакцин проти COVID-19, які наразі надійшли в Україну, "складно назвати ефективною роботою міністра охорони здоров'я".

Він зазначив також, що постачання вакцин постійно затримували, а інформація щодо цього, яку Степанов надавав Кабміну і громадськості, "розходилася з реальністю".

У відповідь Степанов під час свого звіту про діяльність перед депутатами заявив, що Україна розпочала перемовини з виробниками ще в липні – серпні минулого року, але країни-виробники закривали спочатку внутрішні потреби, а потім розпочинали зовнішнє постачання.

"Світовий процес контрактування вакцин нагадує вінегрет із форс-мажорів, політики і відкритого піратства", – заявив він.

За його словами, коли країна розпочинала вакцинацію, було підтверджено постачання на 3,1 млн доз у першому кварталі і 5 млн доз у другому кварталі, але в підсумку у країну надійшло наразі тільки 2,3 млн, зокрема тому, що Індія заборонила експорт вакцин.

За словами Степанова, за договорами на цей і наступний рік "Україна забезпечена 42 млн доз у межах прямих контрактів та ініціативи COVAX", до того ж середня ціна за прямими контрактами дещо більше ніж $7,5 за дозу.

"За 2021 рік я повністю спокійний, ми забезпечені вакцинами", – підкреслив він.

Контекст:

Сьогодні в Раді обговорюють відставку Владислава Криклія з посади міністра інфраструктури України, Ігоря Петрашка з посади міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Степанова з посади міністра охорони здоров'я України.

Стосовно Криклія та Петрашка парламент уже ухвалив рішення про звільнення.

Як розповіли джерела агентства "РБК-Україна", написати заяви про відставку трьом міністрам 14 травня запропонував президент України Володимир Зеленський.

Того самого дня ввечері з'явилися заяви двох міністрів – Криклія та Петрашка. За інформацією нардепа від "Європейської солідарності" Олексія Гончаренка, Степанов відмовився писати заяву про звільнення.

Шмигаль 14 травня зробив подання у Верховну Раду про відставку Степанова. Його не підтримав профільний комітет Ради.

17 травня Степанов опублікував у Facebook відеозвернення, у якому заявив, що має намір завершити розпочаті ним реформи у сфері охорони здоров'я і захистити медсистему від "підкилимних ігор".