Шольц: Потрібні гарантії, щоб війна в Україні не була вічною

Шольц зазначив, що рішень ніколи не ухвалюватимуть "через голову України"
Фото: EPA

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив у Бундестазі 16 жовтня, що готовий до переговорів із нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним щодо справедливого миру в Україні. Політика цитують Zeit і NOZ.

Водночас Шольц зазначив, що рішень ніколи не ухвалюватимуть "через голову України" й "ніколи без координації з найближчими партнерами".

За словами канцлера, настав час, коли, "крім чіткої підтримки", західні лідери "мають зробити все можливе, щоб з'ясувати, як можна гарантувати, що ця війна не триватиме вічно".

Шольц також запевнив Україну в подальшій підтримці з боку Берліна й західних союзників.

Контекст:

ЗМІ писали, що західні союзники України обговорюють можливість зв'язатися з Путіним перед самітом G20 у листопаді.

На початку жовтня Die Zeit із посиланням на неназвані джерела в уряді Німеччини повідомила, що Шольц планує вперше за два роки зателефонувати Путіну, але Берлін поки не звертався до Москви з відповідним офіційним запитом.

8 жовтня Reuters із посиланням на слова анонімного німецького чиновника написало, що Шольц готовий до мирних переговорів із Путіним, якщо вони допоможуть на шляху до "справедливого і стійкого миру". Що саме він має на увазі під "справедливим миром", не зазначають, однак він попередив Росію "не сприймати це як слабкість".

11 жовтня глава МЗС ФРН Анналена Бербок заявила, що Путін не виявив готовності обговорювати телефоном посередництво щодо України із Шольцом. У Кремлі заявили, що Путін готовий говорити із Шольцом, але "жодних пропозицій не було".

11 жовтня в Берліні Шольц провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, який презентував йому план перемоги України – "як примусити Росію до миру й завершити війну".