Швеція не планує передавати Україні літаки Gripen – прем'єр

Винищувачі Gripen, які виготовляє Швеція, є на озброєнні кількох країн. На фото – такий літак у Бразилії
Фото: saab.com (ілюстративне)

Швеція не планує передавати Україні літаки Gripen і поки не брала на себе таких зобов'язань. Про це прем'єр-міністр країни Ульф Крістерссон заявив в ефірі каналу TV4 21 серпня.

Відповідаючи на запитання про літаки, прем'єр зазначив, що Швеція – географічно велика країна.

"Ми маємо захищати себе самі й ми поки не є членом НАТО", – додав він.

За словами Крістерссона, Швеція має балансувати "між тим, що може дати [Україні], і тим, що повинна мати сама", але не може, як Данія й Нідерланди, передати Україні винищувачі.

"Зараз ми є частиною так званої коаліції F-16, у межах якої ми співпрацюємо із 14 країнами, щоб забезпечити Україні льотний потенціал, – сказав він. – Ми не в такій ситуації [як Данія й Нідерланди]. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати їх літаками, але зараз немає жодних нових зобов'язань щодо надання шведських літаків Україні".

Контекст:

Літаки Gripen виготовляє шведська компанія Saab. Міністр оборони Швеції Пол Юнсон говорив в інтерв'ю TV4 наприкінці травня, що українські пілоти навчатимуться керувати винищувачами JAS 39 Gripen. Він тоді наголошував, що всі літаки Gripen, які є у Швеції, потрібні їй для власної оборони і на той момент надання будь-яких літаків Україні, за його словами, було неактуальним. Як розповідає Defence Express, ці літаки також є на озброєнні в Чехії – країна із 2003 року тримає в лізингу 14 бортів, а також в Угорщини, яка в той самий період орендувала аналогічну кількість літаків. Строки їх оренди завершуються 2026-го і 2027 року. Також JAS 39 Gripen є на озброєнні Бразилії, Таїланду й ПАР.

19 серпня під час візиту до Швеції президент України Володимир Зеленський розповів, що українські пілоти розпочали тестові випробування шведських Gripen. Україна наближається до того, щоб винищувачі з'явилися в її небі, заявив президент у відеозверненні ввечері того самого дня.

В Офісі президента України 19 серпня повідомили, що переговори про надання Україні Gripen "на етапі переведення у практичну площину питань, пов'язаних із літаками".