Справу судді Тандира про ДТП на блокпості передали до суду. Йому загрожує до 10 років ув'язнення

Тандир перебуває під арештом
Фото: Yan Dobronosov / Facebook

Обвинувальний акт стосовно судді Макарівського районного суду Олексія Тандира у справі про ДТП, унаслідок якої на блокпості загинув нацгвардієць, передали до суду. Про це 21 серпня поінформувала пресслужба Держбюро розслідувань.

Дії судді кваліфікували за ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України (порушення правил дорожнього руху у стані алкогольного сп'яніння, які спричинили смерть потерпілого).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років.

Досудове розслідування справи ДБР завершило на початку серпня.

"Усього за час розслідування проведено 18 експертиз, зокрема судово-медичні, хімічні, технічні та інші. Оскільки суддя володіє спеціальними професійними знаннями, методиками і багатою судовою практикою розгляду правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, під час відібрання біологічних зразків він спробував спотворити їхній вміст із метою приховування стану алкогольного сп'яніння. Незважаючи на це, висновками судових експертиз підтверджено вміст алкоголю у зразках. Стан сп'яніння підтверджено висновками інших експертиз", – повідомили в бюро.

Також експертизи довели, що суддя порушив правила дорожнього руху й заборони дорожніх знаків, а також значно перевищив швидкість на момент зіткнення.

Контекст:

У ніч на 26 травня в Києві сталася ДТП, унаслідок якої загинув нацгвардієць Вадим Бондаренко. За інформацією ЗМІ, у ніч ДТП військовослужбовець пішов розставляти інженерні загородження на блокпості, а коли він повертався з блокпоста, у нього на великій швидкості влетів Lexus.

Про підозру за фактом скоєння смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння повідомили 26 травня голову Макарівського райсуду Тандира. Його затримали. Як зазначали у ДБР, Тандир від медичного освідування на стан алкогольного сп'яніння відмовлявся. Він заперечував, що був за кермом, і стверджував, що не був п'яний.

У Макарівському райсуді визнали, що ДТП сталася "за участю" голови суду, і пообіцяли сприяти слідству. За клопотанням прокуратури суд дозволив примусово взяти біологічні зразки в Тандира.

Вища рада правосуддя (ВРП) 27 травня дала згоду на тримання Тандира під вартою. 28 травня його заарештували без права внесення застави (запобіжний захід продовжували, строк арешту закінчується 9 вересня). 2 червня ВРП тимчасово усунула Тандира від здійснення правосуддя.

У загиблого Бондаренка залишилися дружина й троє дітей. Його батько і брат зараз захищають Україну на фронті, розповіли у МВС.