США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на $375 млн 23 вересня. ЗМІ дізналися, що у нього увійде

Пакет військової допомоги на $375 млн може стати останнім у межах PDA до кінця фінансового року у США, зазначило Politico
Фото: defense.gov (ілюстративне)

США готують новий пакет військової допомоги Україні на $375 млн, його оголосять наступного тижня. Про це 20 вересня написало Reuters із посиланням на двох американських посадовців.

За їхніми словами, до нового пакету допомоги від США увійдуть патрульні катери, боєприпаси для РСЗВ HIMARS, артснаряди калібру 155 мм і 105 мм, запчастини й інша зброя. Водночас зміст і розмір пакету можуть змінитися найближчими днями перед тим, як його підпише президент США Джо Байден, наголосило Reuters.

За даними Politico, США також можуть передати Україні крилаті ракети середньої дальності для F-16 у межах пакету на $375 млн, який, як очікують, оголосять 23 вересня. Як повідомили джерела ЗМІ, до пакету для Києва також входитимуть ракети для ППО.

Reuters зазначило, що від початку травня 2024 року США не передавали пакету допомоги Україні на суму понад $275 млн у межах президентської програми зі скорочення запасів Пентагону. Він може стати останнім пакетом PDA до кінця фінансового року у США (30 вересня), зазначило Politico.

Контекст:

За даними Пентагону станом на 6 вересня, США виділили понад $56,6 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки з початку роботи адміністрації президента США Джо Байдена, зокрема приблизно $55,9 млрд від початку неспровокованого повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ 24 лютого 2022 року.

Про останній пакет допомоги Україні на $250 млн США оголосили 6 вересня, про попередній – на $125 млн – 23 серпня.

В адміністрації Байдена все ще є приблизно $6 млрд на військову допомогу Україні, але в Пентагону немає запасів, які можуть забезпечити постачання на цю суму, наголосив CNN 16 вересня. Reuters зазначило, що це невикористана частина коштів із пакету на $7,8 млрд, які Конгрес виділив на президентську програму зі скорочення запасів Пентагону. Ця програма – частина найбільшого пакету допомоги Україні на $60 млрд, який після кількох місяців затримки Конгрес затвердив у лютому 2024 року.

19 вересня ЗМІ повідомляли, що Конгрес США близький до продовження строку використання майже $6 млрд для України.