США закликають союзників по НАТО передати Україні всю ППО, яку можуть надати – Білий дім

Найефективніший спосіб захистити небо України – передати їй ППО, зазначив Салліван
Фото: EPA (архів)

США закликають союзників по НАТО надати Україні всі можливі засоби ППО, якими вони можуть поділитися. Про це 11 липня повідомив журналістам радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван, його цитує "Голос Америки".

"Наша позиція полягає в тому, що давайте надамо ППО Україні, це найефективніший спосіб захистити небо. Ось чому ми закликали кожного союзника – надайте будь-яку систему, яку ви можете надати", – сказав Салліван.

Зазначають, що так чиновник Білого дому прокоментував питання щодо заяви Польщі, що вона не збиватиме російські ракети, які летять через Україну у її напрямку, якщо не буде відповідного рішення НАТО.

За словами Саллівана, адміністрація США вважає потужну ППО найкращим способом зупинити російські повітряні сили.

Контекст:

Байден на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні 9 липня анонсував передання Україні додаткових систем ППО. За його словами, США, Німеччина, Нідерланди, Румунія й Італія нададуть Україні обладнання для п'яти додаткових систем стратегічної оборони, а найближчими місяцями США та їхні партнери мають намір надати Україні десятки додаткових тактичних систем ППО. США також стежитимуть за тим, щоб під час експорту ракет до ППО "Україна йшла в перших лавах, вони отримували цю допомогу раніше за інших".