Столтенберг призначив британця Тернера главою представництва НАТО в Україні

Тернер був помічником Столтенберга
Фото: nato.int

17 липня керівником представництва НАТО в Україні призначили Патріка Тернера. Про це інформує сайт Альянсу.

"Генеральний секретар Єнс Столтенберг оголосив про призначення старшого представника для керівництва представництвом НАТО в Україні (NRU). Патрік Тернер розпочне виконання обов'язків у Києві у вересні 2024 року", – ідеться в повідомленні.

В Альянсі розповіли, що раніше британець Тернер був помічником генсека НАТО з операцій та з оборонної політики і планування, а також був на старших посадах у Великобританії.

"Я впевнений, що він досягне успіху в цій важливій ролі, оскільки НАТО й далі нарощує свою підтримку України", – сказав Столтенберг.

У НАТО наголосили, що Тернер буде координатором взаємодії НАТО з українською владою, а також надаватиме Альянсу оцінки й рекомендації щодо ситуації в Україні.

"На саміті НАТО у Вашингтоні країни Альянсу домовилися створити службу допомоги й навчання НАТО у сфері безпеки для України (NSATU), щоб краще координувати надання військової техніки й навчання для України. Це ґрунтується на безпрецедентній підтримці НАТО України в захисті від російської агресії. Союзники також оголосили про свою обіцянку надати Україні довгострокову допомогу у сфері безпеки з мінімальним базовим обсягом €40 млрд протягом наступного року, а також гарантувати стійкий рівень допомоги у сфері безпеки, щоб Україна могла здобути перемогу", – пояснили в Альянсі.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО після окупації Криму й початку російської агресії на Донбасі 2014 року. У Конституції України закріплено курс на набуття повноцінного членства в Альянсі.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні, зазначено, що "майбутнє України – у НАТО".

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина вважає, що Україні можуть будь-коли надати запрошення в Альянс.