Німеччина розробляє план перекидання військ у разі нападу Росії на НАТО – Spiegel

У Німеччині планують маршрути перекидання військ НАТО на схід
Фото: EPA

Міністерства, відомства і бундесвер Німеччини опрацьовують сценарії перекидання сотень тисяч військових на схід Європи в разі ймовірного воєнного конфлікту із країною-агресором Росією. Про це 12 липня написало Spiegel із посиланням на таємний документ німецької армії.

Експерти вважають, що напад можливий із 2029 року. Якщо це станеться, то через усю Німеччину доведеться швидко перекинути сотні тисяч військових. Таємний оперативний план Німеччини розглядає ймовірні маршрути для цього.

На думку бундесверу, під час передислокації військ знадобиться широка підтримка від цивільних відомств. Актуальними будуть питання їжі, проживання, місць для паркування, прісної води, вивезення сміття. У сценарії враховують, які транспортні магістралі можна буде використовувати. У колон має бути можливість зупинятися кожні 300–500 км на маршруті. Також необхідно розробити альтернативні маршрути на випадок, якщо головними не можна буде скористатися з якихось причин.

Згідно зі сценарієм, 800 тис. військових доведеться перекинути на схід із портів Північного моря в Нідерландах, Бельгії та Німеччині протягом трьох – шести місяців. Із ними, ймовірно, пересуватимуться приблизно 200 тис. автомобілів, важка техніка, вантажівки, танки на низькорамних платформах. Загальна довжина такої колони становитиме приблизно 13 тис. км.

У бундесвері заявили, що "протиборча сторона" може вжити заходів для перешкоджання або уповільнення переміщення військ НАТО.

Контекст:

Газета Bild 12 липня 2023 року оприлюднила деталі 4400-сторінкового оборонного плану НАТО на випадок нападу Росії. У плані детально визначено, які військові можливості мають продемонструвати 32 держави-члени. Важлива роль оборонного плану належить Німеччині – вона має стати найважливішим логістичним вузлом для сил Альянсу.

14 січня 2024 року Bild із посиланням на таємний документ поінформувала, що в НАТО готуються до ймовірного нападу країни-агресора Росії на східний фланг. У документі "тільки для службового користування" міноборони Німеччини докладно описує ймовірний "шлях до конфлікту" між РФ і НАТО, кульмінацією якого буде розміщення сотень тисяч солдатів Альянсу й неминучий початок війни влітку 2025 року. У НАТО, коментуючи публікацію Bild, заявили, що документ є навчальним сценарієм, який "завжди є уявною ситуацією для перевірки військового потенціалу в тій чи іншій сфері".

Міністри оборони Естонії, Латвії та Литви 19 січня 2024 року схвалили створення спільної Балтійської оборонної зони вздовж кордону з Росією та Білоруссю.

Агресію РФ проти країн Балтії прогнозував у квітні президент України Володимир Зеленський. Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив в інтерв'ю The Economist 2 травня, що якщо РФ наважиться розв'язати війну, "росіяни візьмуть країни Балтії за сім днів". Водночас час реакції НАТО становить 10 днів, стверджує він.