Суд міста Києва за позовом адвокатів Порошенка відкрив справу проти Bihus.info щодо "плівок Медведчука"

Суд відмовив позивачеві в залученні СБУ як третьої сторони
Фото: Київський районний суд м.Харкова / Facebook

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) відкрив справу за позовом проти видання Bihus.info з вимогою опублікувати оригінали записів "плівок Медведчука". Про це 29 вересня повідомив у Facebook адвокат п'ятого президента України, нардепа від "Європейської солідарності" Петра Порошенка Ігор Головань.

"Після багатомісячних "танців із бубном" українська "адміністративна Феміда" вимушено відкрила провадження в адміністративній справі за нашим позовом до Bihus.info, де ми вимагаємо оприлюднення так званих "плівок Медведчука" в їх первісному вигляді", – написав Головань.

Він стверджує, що "жоден із бігусівських відосиків таким оприлюдненням вважатися не може, оскільки являє собою змонтований відеофайл".

"Справжній вигляд переданих Bihus.info владними замовниками файлів засвічено на тих-таки відео. Це аудіофайли, імена яких містять номери телефонів. Ми вимагаємо оприлюднення саме цих файлів, саме в такому вигляді", – заявив адвокат.

Він також показав фото ухвали про відкриття провадження. Документ датовано 24 вересня і опубліковано також у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У ньому зазначено, що третьою стороною позивач вимагав залучити до справи Службу безпеки України, проте ОАСК відмовив у цьому.

Розгляд справи відбудеться за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення його учасників.

Контекст:

Журналісти проєкту Bihus.info опублікували чотири фрагменти плівок. У першій частині записів розмов, опублікованій 17 травня, нібито нинішній нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук говорив із бойовиками "ЛНР", друга частина, оприлюднена 24 травня, пояснює історію отримання Медведчуком української частини нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". У третій Медведчук обговорює з Кремлем постачання в Україну вугілля з окупованих територій.

8 червня оприлюднили четверту й останню частину матеріалів – про обмін полоненими, перемовини щодо газу та електрики. Журналісти Bihus.info дійшли висновку, що обмін полоненого українця Андрія Гречанова гальмували, щоб зробити гарну картинку для Порошенка.

Пізніше на YouTube-каналі Bihus.info опублікували не додані в тематичні сюжети записи розмов загальною тривалістю 36 годин.

Захист Порошенка впевнений, що плівки Bihus.info – це атака на п'ятого президента і що редакція опублікувала не всі записи. Адвокати Порошенка подали позов від його імені до Зеленського та Bihus.info. Позов містить вимогу визнати протиправними приховування від суспільства "прослуховувань" і зобов'язати оприлюднити всі записи в первісному вигляді.

Бігус повідомляв, що опублікував усі наявні у нього записи розмов. Позов він назвав "юридичною нісенітницею".

У липні Головань говорив, що справу за позовом до Зеленського та Bihus.info передали до Верховного Суду. Але там відмовилися розглядати цю справу.