Суд звільнив Микитася з-під варти, ексглава "Укрбуду" їде додому

Микитась (на фото він праворуч) повідомив, що їде додому
Фото: Артур Габриелян / Facebook

За словами ексглави "Укрбуду", колишнього нардепа Максима Микитася, Шевченківський суд змінив йому запобіжний захід, його звільнили з-під варти в залі суду. Адвокат Євген Грушовець розповів, що Микитась перебуватиме під нічним домашнім арештом.

Шевченківський районний суд Києва 12 березня вирішив звільнити з-під варти колишнього народного депутата і ексглаву "Укрбуду" Максима Микитася. Про це його адвокат Артур Габріелян повідомив Суспільному.

"Він перебував в ізоляторі тимчасового тримання. Його дійсно звільнено з-під варти за моїм клопотанням", – розповів він.

У Facebook Микитась уточнив, що вже їде додому.

"Несправедливий запобіжний захід змінено! Їду додому! До дочок, до дружини. Потім до моєї любої мами", – написав він.

Згодом інший адвокат Микитася – Євген Грушовець – пояснив "Радіо Свобода", що його клієнту пом'якшили запобіжний захід. Микитась перебуватиме під нічним домашнім арештом до 24 квітня.

31 грудня 2020 року Шевченківський райсуд Києва заарештував ексглаву "Укрбуду" на два місяці без права виходу під заставу, апеляцію він програв. Його підозрюють у тому, що він замовив викрадення юриста фірми, яка надавала йому юридичні послуги, і змусив його написати боргову розписку на суму $800 тис.

На початку грудня Микитась говорив, що проти нього готують спецоперацію: нібито екснардепа хочуть обвинуватити в замовленні викрадення юриста на прізвище Мирошниченко. За словами Микитася, у підготовці цієї "спецоперації відчувається почерк [заступника керівника Офісу президента Олега] Татарова".

Нове провадження стосовно Микитася відкрили після того, як він почав давати свідчення у справі про махінації із закупівлею квартир для Нацгвардії. Зокрема, він свідчив проти Татарова, якого в підсумку повідомили про підозру в хабарництві.

За версією слідства, Нацгвардія і компанія-забудовник "Укрбуд" уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс – там Нацгвардії мали виділити 50 квартир і 30 паркомісць. Однак у 2016–2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва. Експертиза засвідчила, що вартість квартир на околиці на 81 млн грн менша від тієї, у яку оцінили квартири на Печерську.

Татаров раніше працював в "Укрбуді". Його підозрюють у тому, що він разом із Микитасем дав хабар держексперту, щоб той забезпечив надання висновку про мінімальну різницю між вартістю квартир у центрі й на околиці Києва.