"Це чутки". В ОП спростували, що сім країн НАТО проти запрошення України

Дані Politico не відповідають дійсності – Никифоров
Фото: president.gov.ua

Запрошення України до НАТО підтримує більшість країн-членів. Про це 24 жовтня в коментарі УНІАН заявив прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Никифоров.

Він спростував дані зі статті в Politico за 23 жовтня. Видання написало з посиланням на джерела в адміністрації США й НАТО, що щонайменше сім країн (США, Німеччина, Угорщина, Словаччина, Іспанія, Бельгія і Словенія) не підтримують швидкого прийняття України.

"Інформація у ЗМІ про те, що сім країн виступають проти запрошення України до НАТО, не відповідає дійсності. Ці чутки вигідні тим, хто хоче створити хибне враження, наче вступ України не має широкої підтримки серед членів Альянсу. Насправді ідею запрошення України підтримує абсолютна більшість країн-членів, а щодо решти ведеться активна робота з адвокації", – сказав речник глави держави.

Никифоров нагадав, що запрошення України до НАТО є у плані перемоги, який запропонував президент Володимир Зеленський, і це "надійний шлях до справедливого і тривалого миру", вважає він.

Контекст:

План перемоги Зеленського містить п'ять пунктів, перший і, за його словами, вирішальний – це запрошення України до оборонного блоку.

Генсек НАТО Марк Рютте сказав 16 жовтня, що в Альянсі взяли до уваги цей план і його обговорюватимуть. У Білому домі заявили про підтримку плану. Франція також підтримала план. Канцлер Німеччини Олаф Шольц, за даними Bild, розкритикував документ. 19 жовтня Le Monde написала, що США вже не мають принципових заперечень проти запрошення України до НАТО.

В українському уряді вважають, що в період із жовтня до грудня є вікно для рішень щодо запрошення України до НАТО. "Це дуже потужний стимул для того, щоб, скажімо так, знеохотити ідеологічних союзників Росії об'єднуватися навколо цих альтернативних самітів і альтернативних форматів. Тому що коли союзники декларують, що Україна так чи інакше буде в НАТО, це чітко дає розуміння, що розмова тепер має бути по-іншому", – наголосила віцепрем'єрка Ольга Стефанішина.