"Це може коштувати багато життів". Верещук пояснила, чому Зеленський відкрито не назвав Лукашенка диктатором

Ірина Верещук: Президент міг би багато сказати словами, але мовчить, зціпивши зуби
Фото: пресслужба Ірини Верещук
Україна опинилася на передньому рубежі війни, і президент Володимир Зеленський не може озвучувати всі свої оцінки, зокрема і думку про президента Білорусі Олександра Лукашенка, оскільки це може вилитися в нову ескалацію. Таку позицію 27 травня в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" висловила народна депутатка від "Слуги народу", членкиня комітету ВР із питань нацбезпеки і оборони Ірина Верещук.

"Мене зачепили слова [колишнього представника України у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Романа] Безсмертного про те, що президент промовчав і не назвав Лукашенка диктатором. Так пан Безсмертний злегка звинуватив українську владу в тому, що ми робимо недостатньо. Адже, мовляв, [президент Польщі Анджей] Дуда назвав, президент Литви [Гітанас Науседа] – назвав, а ми не озвучили це вербально. У цій частині я хочу пригадати сьогоднішню трагедію, коли снайпер убив нашого військового прицільним вогнем. І коли президент міг би багато сказати словами, але мовчить, зціпивши зуби, тому що знає, що це може коштувати багато життів – він, напевно, думає. Тому зараз не поляк загинув, а не литовець, а саме українець. Це наші з вами національні інтереси. Ми завжди маємо зважати, що ми зараз на передньому рубежі", – наголосила політикиня.

Відео: ТСН / YouTube

Контекст:

23 травня винищувач білоруських ПВС за дорученням Лукашенка підняли "для супроводу" літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення стало повідомлення про замінування судна. Згодом вибухових речовин на борту не виявили, а провайдер електронної пошти Proton Technologies AG 27 травня заявив, що повідомлення про погрозу замінування було надіслано вже після того, як борт розвернули в Мінськ.

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали опозиційного журналіста, ексголовного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича і його дівчину (у Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі, Лукашенко заперечує).

Переслідування Протасевича пов'язане з Telegram-каналом NEXTA. Паблік здобув широку популярність улітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента Білорусі.

Telegram-канал "Желтые сливы" опублікував відео з Протасевичем, у якому журналіст сказав, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську".

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі й закликали негайно звільнити затриманих. Низка країн заборонила національним авіакомпаніям літати над Білоруссю, це рекомендувала і Єврорада.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення припинити авіасполучення з Білоруссю з 26 травня. МЗС Білорусі надіслало Україні ноту протесту через це "обурливе рішення".