"Це про безпеку, про якість життя". Зеленський заявив, що Україні потрібно щонайменше 25 сучасних заводів із перероблення відходів

В Україні тривалий час нехтували тему перероблення відходів, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський під час переговорів із прем'єр-міністеркою Швеції Магдаленою Андерссон обговорив оборонну підтримку країни, нові санкції проти Росії та нові можливості для України, а також питання перероблення відходів.

Про це глава держави розповів 4 липня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента України (ОПУ).

"У нашій країні дуже довгий час нехтували цією темою [перероблення відходів], а це не просто про те, що робити зі сміттям. Це про безпеку, про якість життя. Нам потрібно мінімум 25 нових і сучасних технологічно передових заводів із переробки відходів. Вони здатні забезпечити і енергією, і вторинною сировиною, і, нарешті, є вирішенням застарілої проблеми звалищ та полігонів відходів, нездатності багатьох громад знайти рішення для відходів", – заявив Зеленський.

За його словами, відновлення України – це "не просто відновлення стін, які у нас були і які були зруйновані обстрілами".

"Україна має стати найбільш вільною, найбільш сучасною і найбільш  безпечною країною Європи – у всіх сенсах слова, у тому числі й у тому, що стосується стану нашого довкілля. Упевнений, ми це зробимо", – резюмував президент.

Контекст:

Андерссон приїхала в Україну з візитом 4 липня. У Києві прем'єрка Швеції провела переговори із Зеленським. За словами Андерссон, вони обговорили підтримку України Швецією, відновлення країни та статус кандидата України у члени ЄС.

За підсумками зустрічі Зеленський та Андерссон погодили спільну заяву – перший документ в історії двосторонніх відносин між країнами.

Зеленський на спільному брифінгу з Андерссон, відеозапис якого опубліковано у Facebook ОПУ, повідомив, що запропонував Швеції приєднатися до будівництва сучасних заводів із перероблення відходів в Україні. Він наголосив на досвіді Швеції у сфері енергозбереження, енергоефективності та реалізації екологічного порядку денного.