"Цинічні заяви". У Меджлісі й ОП відреагували на слова Сікорського про передання Криму під мандат ООН

Крим – це тимчасово окупована територія України, нагадав Чубаров
Фото: Рефат Чубаров / Facebook

У президії Меджлісу кримськотатарського народу назвали "неприпустимими й цинічними" висловлювання глави МЗС Польщі Радослава Сікорського про те, що тимчасово окупований Крим можна передати під мандат ООН із "місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законним жителем". Заяву 19 вересня опублікував у Telegram голова Меджлісу Рефат Чубаров.

За його словами, Сікорський публічно припустив, що для припинення повномасштабної війни, яку розпочала країна-агресор Росія, Україна "має поступитися Кримом".

"Інакше розцінити слова польського дипломата не представляється можливим, – зазначив Чубаров. – Меджліс кримськотатарського народу вважає подібні заяви неприпустимими й цинічними. Такими, що не відповідають ані національним інтересам України, ані правам та інтересам корінного кримськотатарського народу України".

Як зазначив голова Меджлісу, згідно з українськими законами й міжнародним правом, законними жителями Криму є тільки громадяни України й особи, які в законний спосіб оформили своє постійне або тимчасове перебування на українській території, що підтверджено в установленому українським законодавством порядку.

"Тому будь-які інші спроби встановлення законності проживання людини в українському Криму не потрібні та недоцільні. Ми впевнені, що будь-які пропозиції щодо вирішення питання припинення війни Росії проти України, досягнення миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності, відновлення порушених прав і свобод українських громадян на окупованих територіях мають відбуватися на основі національного законодавства України та міжнародного права", – наголосив Чубаров.

Він нагадав, що Крим – це тимчасово окупована територія України, і "першим кроком до встановлення миру має бути виведення російських окупаційних військ з території півострова".

"Обговорення будь-яких питань майбутнього Криму має відбуватися лише за участю й за згодою Української держави й корінного кримськотатарського народу", – резюмував Чубаров.

На слова Сікорського також відреагували в Офісі президента України.

"Крим – це Україна. Росія порушила міжнародне право й має відповідати за це", – написав у Telegram глава ОП Андрій Єрмак.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість інших країн. Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

Сікорський під час 20-ї зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) заявив що не бачить, як Україна й Росія зможуть домовитися без демілітаризації Криму, його 18 вересня 2024 року цитує агентство "Інтерфакс-Україна". "Ми могли б передати його під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями, – запропонував дипломат. – І ми могли б відкласти це на 20 років".