ЦВК зареєструвала 90 спостерігачів на президентські вибори від Бюро демократичних ініціатив та прав людини ОБСЄ

ЦВК зареєструвала 90 спостерігачів на вибори
Фото: Центральна виборча комісія - Central Election Commission of Ukraine / Facebook

Станом на 13 лютого Центрвиборчком України зареєстрував на президентські вибори 226 спостерігачів від міжнародних організацій та іноземних держав.

Центральна виборча комісія зареєструвала 90 спостерігачів від Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ на вибори президента України. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні ЦВК 13 лютого, повідомила прес-служба комісії у Facebook.

Зазначають, що станом на 13 лютого зареєстровано 226 спостерігачів від міжнародних організацій та іноземних держав.

Вибори президента в Україні призначено на 31 березня 2019 року. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року. Центрвиборчком зареєстрував 44 кандидатів.

7 лютого Верховна Рада ухвалила закон, що забороняє присутність на виборах в Україні спостерігачів від РФ.

Директор БДІПЛ Інгібйорг Сольрун Гісладоттір заявила, що недопуск спостерігачів від Росії на вибори порушує зобов'язання України.

8 лютого член Ради з прав людини РФ Ігор Борисов повідомив, що 11 лютого "буде зроблено спробу" в'їзду в Україну Єлизавети Борисової з Російського громадського інституту виборчого права та Христини Богданової з автономної некомерційної організації "Інститут електоральної громадської дипломатії" у складі довгострокової місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Того самого дня у БДІПЛ повідомили, що виключають росіян зі списку спостерігачів на виборах в Україні.

Після цього в Росії заявили, що вирішили не скеровувати спостерігачів на вибори в Україну "із міркувань безпеки".

8 лютого голова ОБСЄ Мирослав Лайчак закликав представників української влади "шукати всіх можливих рішень", які дали б можливість акредитувати всіх спостерігачів БДІПЛ на виборах президента 31 березня.