У G7 погодилися, що РФ має заплатити понад $486 млрд за збитки, яких вона завдала Україні. Шмигаль повідомив про роботу над конфіскацією заморожених російських активів

Росія має припинити незаконну агресивну війну й заплатити за збитки, яких вона завдала Україні, заявили лідери G7
Фото: G7 Italia 2024 / Flickr

Лідери країн "Великої сімки" погодилися, що країна-агресор РФ має заплатити за збитки, завдані Україні через повномасштабну війну. Про це йдеться в декларації за підсумками саміту G7 в Італії, яку опублікували 14 червня на сайті головування Італії у "Групі семи".

"Росія має припинити незаконну агресивну війну й заплатити за збитки, яких вона завдала Україні. За даними Світового банку, ці збитки зараз перевищують $486 млрд. Росія не має права вирішувати, чи платитиме вона за війну і коли це відбудеться. Зобов'язання Росії за міжнародним правом відшкодувати збитки, завдані Україні, зрозумілі, і тому ми й далі розглядаємо всі можливі правові шляхи, за допомогою яких Росія буде змушена дотримуватися цих зобов'язань", – ідеться в тексті комюніке.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вказав у Telegram, що уряд і надалі докладатиме зусиль, щоб Росія компенсувала все, що вона зруйнувала своєю війною.

"Зокрема, продовжуємо роботу над створенням міжнародного компенсаційного механізму та інших правових інструментів. Також в уряді наполегливо працюємо далі над конфіскацією заморожених російських суверенних і приватних активів", – написав глава Кабміну.

За словами Шмигаля, ідеться про те, щоб отримати всю суму, яка становить понад $300 млрд.

"Маємо проміжний крок на цьому шляху. Україна отримає вже цього року $50 млрд від країн G7 завдяки прибуткам від заморожених на Заході російських суверенних активів. Саме російські гроші мають стати ключовим джерелом довгострокового відновлення нашої держави", – наголосив прем'єр.

Контекст:

На Заході заморозили приблизно $300 млрд активів Центробанку РФ. Вважають, що орієнтовно $190 млрд із них – у Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Немає точної інформації, скільки російських активів заморожено в кожній країні. За інформацією президентки Європейського центробанку Крістін Лагард, наприклад, у США – $6 млрд.

Країни G7 уже понад рік ведуть дебати, чи можна конфіскувати російські активи, не підриваючи довіри до міжнародної фінансової системи. Проти такого кроку деякі члени ЄС, які побоюються судових позовів із боку Росії. У ЄС хочуть передати Україні тільки доходи від активів (Шмигаль оцінював їх у €5–8 млрд лише цьогоріч). У Великобританії запропонували "позичити" Україні всі заморожені російські активи за умови, що, якщо Росія виплатить репарації Україні, заморожені кошти їй повернуть.

Президент України Володимир Зеленський закликав країни Заходу передати Україні всі заморожені активи країни-агресора. Він наголосив, що це історична можливість "змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

13 червня агентство Bloomberg написало з посиланням на джерела, що країни G7 досягли домовленості: вони видаватимуть Україні кредити (структуровані по-різному для кожної країни), а погашатимуть їх, використоувуючи прибуток від заблокованих коштів РФ. Про те, що лідери "Великої сімки" домовилися надати Україні фінансову підтримку в розмірі $50 млрд із заморожених російських активів, повідомила 13 червня за підсумками першого дня саміту G7 прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні.