Міноборони очікує, що Кабмін повторно внесе в Раду законопроєкт про мобілізацію протягом найближчих тижнів

Кабмін подав у Раду законопроєкт про мобілізацію 25 грудня 2023 року, але 11 січня його відкликав
Фото: Верховна Рада України / Facebook

Кабмін України може внести в Раду нову редакцію законопроєкту про мобілізацію протягом найближчих кількох тижнів. Про це 15 січня в ефірі національного телемарафону повідомила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова, відеозапис опубліковано в YouTube ТСН.

Калмикова зазначила, що документ має пройти "певний шлях погодження в уряді".

За її словами, такий закон "потрібен якнайшвидше", оскільки це в інтересах військових на передовій, які захищають Україну приблизно два роки.

На прохання конкретизувати строки внесення законопроєкту в Раду Калмикова відповіла: "Ми б хотіли, щоб це були дні, але ми розуміємо, що це буде, скоріше за все, декілька тижнів".

Контекст:

25 грудня 2023 року Кабмін подав у Раду законопроєкт про мобілізацію №10378. Він передбачав зниження мінімального віку мобілізації із 27 до 25 років, скасування строкової служби й поняття про обмежену придатність. Окрім того, Кабмін запропонував надсилати повістки онлайн, а на ухилянтів накладати деякі обмеження прав.

Того самого дня в Раду подали ще один законопроєкт (№10379), який пропонує збільшити штрафи за порушення правил військового обліку й мобілізації. Загалом у парламент подали на той час п'ять законопроєктів про мобілізацію – урядовий і чотири альтернативні.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич 6 січня 2024 року повідомив, що в законопроєкт про мобілізацію внесуть суттєві зміни.

8 січня комітет Верховної Ради з антикорупційної політики визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.

11 січня Рада повернула на доопрацювання до Кабінету Міністрів законопроєкт про мобілізацію. Того самого дня його відкликав Кабмін.

Міноборони України підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням пропозицій депутатів і готове виносити його на погодження Кабміну, повідомив 11 січня міністр оборони Рустем Умєров.