У полоні РФ зазнало тортур понад 95% українських військовополонених – ООН

Катування проти українських військовополонених "застосовують регулярно, і вони доволі поширені", зазначила Белл
Фото: United Nations in Ukraine / Facebook (архів)

Понад 95% українських військових, які перебувають у російському полоні, зазнавали тортур. Про це в інтерв'ю NOS розповіла керівниця місії ООН із прав людини в Україні Даніель Белл.

"Це найгірше, що я бачила за свою 20-річну кар'єру", – наголосила Белл.

За її словами, тортури "застосовують регулярно, і вони доволі поширені", українських військовополонених б'ють металевими палицями й дубинками, також росіяни б'ють їх струмом.

"Їх [катувань] зазнає понад 95% полонених. Це, без сумніву, воєнний злочин", – заявила Белл.

Контекст:

Генпрокурор України Андрій Костін заявляв, що приблизно 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуального насильства чи інші форми жорстокого поводження.

Станом на 17 листопада 2023 року комісія при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій встановила, що російські окупанти позбавили волі 4337 українців. Серед них 3574 військові й 763 цивільні. У комісії цього не уточнюють, але йдеться, мабуть, не про кількість людей, які зараз перебувають у полоні, а про всі підтверджені випадки потрапляння в російський полон від початку повномасштабного вторгнення, включно з уже звільненими людьми.

За неофіційними даними омбудсмена Дмитра Лубінця, російські окупанти утримують, окрім військовополонених, приблизно 28 тис. цивільних українців. Обмінювати "цивільних на цивільних" забороняє міжнародне гуманітарне право.