У Раді обговорили рекордну премію ексголови "Укренерго" Кудрицького у розмірі 40 млн грн

Агентство УНІАН пише, що Кудрицький мав отримати вихідний бонус в розмірі майже 40 млн грн
Фото: Володимир Кудрицький / Facebook

Під час години запитань до уряду у Верховній Раді прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував інформацію про виплату колишньому голові НЕК "Укренерго" Володимиру Кудрицькому рекордної премії у розмірі 40 млн грн. Це питання порушив народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко, свідчить стенограмма засідання, яку опублікували на сайті Ради.

"Ми всі утримуємо енергетичні компанії за рахунок наших платежів, в оцих 4,32 грн/кВт-год сидять у тому числі і тарифи "Укренерго", і зарплатня керівника, і премії його, і наглядових рад, й інших компаній, які дійсно сьогодні надвисокі. Як ви особисто оцінюєте 40-мільйонну премію пана Кудрицького? Якщо він такий герой, може, йому додатково ще виплатити і почесну грамоту дати? Тоді чого його звільняли? Якщо ні, то як можна в такій ситуації такі гроші собі виплачувати?" – запитав Кучеренко у Шмигаля.

Премʼєр відповів, що не має інформації, про яку запитує нардеп.

"Питання відносин фінансових, питання контракту, який укладений з керівником того або іншого державного підприємства, належить до компетенції наглядової ради. Якщо наглядова рада приймала відповідні рішення, значить, вони будуть втілені у відповідності до підписаних контрактів", – сказав Шмигаль.

Він додав, що до Кабміну надходять звіти і фінансові плани як до акціонера державної компанії, і умови контракту Кудрицього були затверджені.

"Я, чесно кажучи, не пам’ятаю, чи ми затверджували урядом в даному випадку контракт, але контракт був офіційно затверджений наглядовою радою, керівника якого ви згадували. Тому впевнений, що все відбувається в межах чинного законодавства у відповідності до підписаних контрактів. Деталі коментувати зараз не готовий. Якщо в когось з урядовців є деталі і коментарі, то прошу прокоментувати. Ми можемо запросити в наглядової ради цю інформацію і надати вам у відповідь на ваш запит", – заявив премʼєр-мінстр. 

2 вересня наглядова рада "Укренерго" відправила Кудрицького у відставкуАгентство УНІАН пише, що Кудрицький написав заяву про відставку за власним бажанням, щоб отримати вихідний бонус в розмірі майже 40 млн грн.

"Це  безпрецедентна сума виплат керівнику державного підприємства під час війни. За рішенням наглядової ради Кудрицький мав отримати гроші на свій рахунок 4 вересня. До цієї суми входять премії за 2021-й і 2022 рік в повному обсязі та половина премії за 2023-й і 2024 рік", – зазначило агентство.