У Раді розпочали збір підписів за позбавлення мандатів нардепів з ОПЗЖ

Депутати зібрали 50 підписів за розгляд питання позбавлення нардепів, обраних від ОПЗЖ, мандатів
Фото: depositphotos.com

У Верховній Раді розпочали збір підписів за позбавлення повноважень народних депутатів –  представників забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя". Про це повідомив рух "Чесно" у Telegram.

За словами депутата від "Слуги народу" Олега Дунди, він отримав формальну відмову від спікера парламенту Руслана Стефанчука щодо проведення позачергової сесії для позбавлення мандатів депутатів усіх рівнів від заборонених партій.

У своїй відповіді Стефанчук мотивує відмову тим, що через воєнний стан "робота протягом сьомої і восьмої сесій триває у режимі єдиних пленарних засідань".

Наразі під зверненням про внесення питання про позбавлення мандатів представників ОПЗЖ до порядку денного наступної сесії зібрали приблизно 50 підписів депутатів. Збір триває.

Контекст:

19 березня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо припинення діяльності низки політичних партій, пов'язаних із Росією.

14 квітня РНБО зупинила діяльність партії і фракції ОПЗЖ у Раді. Після цього в ОПЗЖ також заявили про зупинення своєї діяльності в Україні через те, що політсила "будувалася як партія миру, але миру зараз немає".

12 травня фракція ОПЗЖ офіційно припинила існування у Верховній Раді. Нардепи від ОПЗЖ створили свою депутатську групу "Платформа за життя та мир".

20 червня Восьмий апеляційний адмінсуд у Львові задовольнив позов Мін'юсту та заборонив партію "Опозиційна платформа – За життя". ОПЗЖ оскаржила це рішення. 15 вересня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відхилив апеляцію ОПЗЖ і так остаточно заборонив її діяльність в Україні.

До початку повномасштабного вторгнення Росії у фракцію ОПЗЖ входило 43 депутати, нагадала "Українська правда" (зараз ці дані із сайта парламенту прибрали). Частина депутатів після 24 лютого вийшли з фракції, кількох депутатів, обраних до парламенту від цієї партії, після початку повномасштабного вторгнення вже позбавили мандатів: Іллю Киву та Юлію Льовочкіну – після подання ними відповідних заяв, Вадима Рабіновича – після позбавлення його українського громадянства. Наразі до групи "Платформа за життя та мир", як повідомляють на сайті Ради, входить 25 депутатів.

У листопаді на сайті Офісу президента було зареєстровано петицію з проханням позбавити мандата нардепів, обраних від ОПЗЖ. 1 грудня президент доручив Стефанчуку розглянути варіанти вирішення цього питання.