У суді пояснили поновлення на посаді підозрюваного у "справі Княжичів" Куряти відсутністю доказів правомірності звільнення

20 грудня суд поновив Куряту на посаді й постановив виплатити йому зарплату
Фото: hromadske.ua

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій, який постановив поновити підозрюваного у справі про стрілянину в Княжичах Леоніда Куряту на посаді начальника управління карного розшуку поліції Києва, заявив, що в Генпрокуратурі відмовилися надати матеріали службового розслідування.

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій пояснив рішення відновити підозрюваного у справі про стрілянину в Княжичах Леоніда Куряту на посаді начальника управління карного розшуку Головного управління Нацполіції в Києві відсутністю доказів правомірності звільнення, повідомила 15 січня прес-служба суду.

Арсірій зазначив, що суд багаторазово намагався отримати матеріали службового розслідування щодо обставин подій у Княжичах.

"Однак було встановлено, що наведені матеріали були вилучені з Національної поліції України та направлені до Генеральної прокуратури України. У той же час Генпрокуратура повідомила суд про неможливість надання жодного з екземплярів витребуваних документів через можливе розкриття таємниці слідства та розголошення державної таємниці під час судового розгляду, також було зазначено, що в Головному слідчому управлінні на даний час відсутні технічні можливості для виготовлення копій зазначених матеріалів у режимі таємного діловодства", – розповіли в прес-службі суду.

20 грудня 2017 року цей суд постановив визнати протиправним і скасувати наказ Нацполіції України в місті Києві від 27 січня 2017 року про звільнення полковника поліції з посади начальника управління карного розшуку. Нацполіцію також зобов'язали виплатити Куряті 104 тис. грн заробітної плати за час його відсторонення від служби.

4 грудня 2016 року в селі Княжичі сталася перестрілка між поліцейськими. Повідомляли, що загинуло п'ятеро правоохоронців: два співробітники поліції охорони, два оперативники й один співробітник спецназу КОРД.

В.о. голови Нацполіції Вадим Троян стверджував, що в Княжичах проходила спецоперація із викриття небезпечного угруповання, причетного до розбоїв і грабунків, до якого входили особи, що "мають стосунок до правоохоронних органів".

13 січня 2017 року в Нацполіції заявили про завершення службового розслідування інциденту в Княжичах. За його результатами було звільнено вісьмох осіб.

30 серпня ГПУ повідомила про підозру трьох посадових осіб Національної поліції у справі про стрілянину в Княжичах. Їх підозрюють у перевищенні влади, умисному вбивстві двох і більше осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб, а також у замаху на умисне вбивство. 31 серпня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що його відомство готує ще вісім підозр у справі про перестрілку в Княжичах.

1 вересня суд обрав Куряті запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

6 вересня аналогічний запобіжний захід суд обрав для старшого інспектора спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ КОРД Андрія Курти, а 7 вересня – для екс-заступника начальника відділу карного розшуку Шевченківського управління поліції Києва Романа Мариновського.

5 грудня 2017 року прокуратура повідомила про підозру двох екс-керівників підрозділів київської поліції у справі про перестрілку.