"У світі понад 50 конфліктів". Кислиця розповів про складнощі розмов про Україну із представниками інших країн

Кислиця: Надзвичайно важливо працювати з максимальною кількістю послів особисто
Фото: ЕРА

У розмовах із представниками різних країн українцям доводиться враховувати, що у світі є інші конфлікти, окрім війни Росії проти України. Про це постійний представник України при ООН Сергій Кислиця сказав "BBC News Україна" в інтерв'ю, опублікованому 10 листопада.

"Мушу сказати, що у світі існує багато проблем. У світі існує понад 50 конфліктів. У світі існує неймовірна кількість людей, які гинуть щодня не тільки від конфліктів, а від голоду. Візьмемо, наприклад, Сомалі. Минулого року була дуже сильна посуха, у результаті якої померло 48 тис. людей. Із них, як вважає ООН, більше ніж половина – діти. Тому, коли ти йдеш і розмовляєш із послом тієї чи іншої країни, коли ти пояснюєш, що в Україні гинуть люди, що Україні потрібна допомога від тієї ж самої ООН, коли в Україні повінь від того, що росіяни підірвали Каховську дамбу, ти зустрічаєш дуже багато емпатії, співчуття від колег", – сказав він.

Український дипломат зазначив, що більшість його колег – люди дуже освічені й інтелектуальні, і все пропускають через себе.

"Але вони пропускають усю твою інформацію не лише через себе, але і через те, що за їхньою спиною сомалійські громадяни, які гинуть від голоду, єменські діти, яких убивають на війні. За п’ять років – між 2015-м і 2020 роком – у результаті конфлікту в Ємені лише в бойових діях загинуло 11 тис. дітей. І навіть будучи готовими підтримати Україну під час голосування українських резолюцій, вони тим не менше озвучують у рамках ООН ті невідкладні завдання, які стоять перед ними як перед послами. Багатьом із тих послів потрібно реально рятувати життя своїх громадян", – підкреслив Кислиця.

За його словами, країна-агресор Росія на засіданнях ООН "дуже вдало маніпулює статистичними даними".

"Вони виходять на засідання Радбезу і кажуть: "Ви бачите, – звертаючись до країн третього світу, – ви бачите? Європейський союз замість того, щоб допомогти вашим дітям, урятувати від голоду ваших громадян, усі ресурси пускає на допомогу Україні". І починається водоспад цифр, відсотків. І "все змішалося – коні, люди". І піди розберися, де правда, де неправда. Тому надзвичайно важливо працювати з максимальною кількістю послів особисто", – вважає Кислиця.

Контекст:

26 грудня 2022 року Україна ініціювала процес, метою якого є виключення Росії з Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй і загалом із ООН.

Росія посідає місце СРСР серед постійних членів Ради Безпеки ООН і має право вето. Цим вето Росія постійно користується для блокування рішень, зокрема щодо резолюцій стосовно російської агресії проти України.

Право Росії бути правонаступницею СРСР в органах ООН ставлять під сумнів. Кислиця пояснював, що РФ єдина держава, яка обійшла процедуру прийняття в ООН і Радбез ООН.