Україна готова створити спецсуд щодо держорганів – ОП на зустрічі з представниками МВФ

Представникам МВФ сказали, що Україна налаштована на співпрацю
Фото: president.gov.ua

Представники України провели зустріч із представниками Міжнародного валютного фонду (МВФ), під час якої обговорювали створення в Україні спеціалізованого суду для розгляду публічно-правових спорів проти національних державних органів. Про це 7 вересня проінформував Офіс президента.

На зустрічі, на якій Україну представляла заступниця керівника ОП Ірина Мудра, ішлося про основні реформи, необхідні для п’ятого перегляду програми фінансування України за програмою EFF (Extended Fund Facility, механізм розширеного фінансування).

"Під час зустрічі основну увагу приділили створенню Вищого спеціалізованого суду для розгляду публічно-правових спорів проти національних державних органів, а також продовженню мандата Громадської ради міжнародних експертів для успішного завершення конкурсу на посади суддів Вищого антикорупційного суду", – ідеться в релізі.

Мудра заявила представникам МВФ, що Україна готова створити такий спеціалізований суд, а кандидати в нього пройдуть перевірку професійної компетентності й доброчесності за участю незалежних експертів із міжнародним досвідом.

В ОП зазначили, що на зустрічі порушували, зокрема, теми "посилення незалежності й ефективності Рахункової палати України" для контролю за використанням коштів держбюджету.

За словами Мудрої, "Україна налаштована на співпрацю та продовжує виконувати всі зобов'язання, передбачені меморандумом із МВФ".

Контекст:

МВФ затвердив програму фінансування України на $15,6 млрд 31 березня 2023 року. Вона є частиною великого пакету підтримки України міжнародними партнерами загальною вартістю $115 млрд. Перший транш за цією програмою ($2,7 млрд) МВФ переказав Україні 3 квітня.

Чотирирічна програма має два етапи. Перший, розрахований на 2023–2024 роки, спрямований на виконання бюджетних показників і посилення мобілізації доходів. Для цього буде потрібна підтримка валютних резервів і сприяння довгостроковій фінансовій стійкості. Також влада України зобов'язується продовжувати реформи й боротьбу з корупцією. Другий етап буде спрямовано на закріплення макроекономічної стабільності, підтримку повоєнної реконструкції та прискорення вступу України в Європейський союз.

29 червня 2023 року МВФ схвалив негайне виділення Україні другого траншу в розмірі $890 млн за програмою розширеного фінансування EFF. Третій транш у розмірі $900 млн Україна отримала у грудніНаприкінці березня 2024 року Україна отримала черговий транш на $880 млн.

У липні в Україну прибула місія МВФ, щоб обговорити податково-бюджетні плани влади.