Україна й Польща підписали безпекову угоду, яка передбачає можливість перехоплення російських ракет і дронів

Документ підписали на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск 8 липня підписали у Варшаві двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки між двома країнами. Про це повідомив сайт президента України.

Це перший документ, який передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі, сказано в релізі. 

Також у безпековій угоді вперше йдеться про створення українського легіону – особового складу сил безпеки й оборони України, до якого зможуть долучитися громадяни України, які тимчасово проживають поза межами держави. Тренування відбуватимуться в Польщі.

Окрім того, Польща розгляне можливість передання Україні не менше як однієї додаткової ескадрильї МіГ-29 (щонайменше 14 винищувачів).

У блоці щодо співробітництва в оборонній промисловості передбачили можливість розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні. Також ідеться про спільне оборонне виробництво.

Польща продовжуватиме роботу логістичного хабу POLLOGHUB і використання потенціалу Литовсько-польсько-української бригади задля посилення ЗСУ.

У підписаній угоді також ідеться про посилення співпраці в розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці, захисті критичної інфраструктури.

Окремі блоки документа стосуються економічного відновлення й відбудови, прикордонної інфраструктури й розвитку транзитного потенціалу.

Політична співпраця містить питання євроінтеграції, реалізації української формули миру, санкцій, відшкодування збитків Україні, а також притягнення агресора до відповідальності.

У документі Польща підтверджує свою підтримку членства України в ЄС і НАТО.

Угоду підписали на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України, яку ухвалили у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Контекст:

Як ідеться у релізі, Польща від початку повномасштабного російського вторгнення надала Україні 44 пакети різних видів озброєння й боєприпасів на понад €4 млрд. Цього року Польща надасть іще кілька пакетів і, відповідно до угоди, зобов'язується й надалі підтримувати Україну протягом 10 років дії документа.

Загалом Україна уклала вже 21 двосторонню безпекову угоду: із Великобританією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою й Польщею.