Україна має бути готовою до вступу в ЄС не пізніше ніж 2025 року – Шмигаль

Шмигаль назвав вступ у ЄС стратегічною метою України
Фото: EPA

Метою України є не пізніше ніж наприкінці 2025 року бути готовою до вступу в Євросоюз. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції 10 вересня, її транслював YouTube-канал Кабміну.

За словами Шмигаля, у сфері євроінтеграції Україна має "амбітну мету".

За його словами, вступ України в Євросоюз має бути невід'ємною частиною справедливого миру. "Це, власне, наша стратегічна мета", – сказав Шмигаль.

Він додав, що цьому має передувати "титанічна робота". Зокрема, перед підготовкою до вступу в ЄС потрібно провести масштабну роботу, включно з узгодженням українського законодавства й нормативних актів із європейськими директивами і правилами. Це передбачає велику кількість технічних завдань, які мають виконати, сказав Шмигаль.

Контекст:

Україна подала заявку на вступ у Євросоюз 28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного російського вторгнення. 23 червня того самого року лідери ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. У грудні 2023 року Європейська рада рекомендувала розпочати переговори про вступ України у блок.

21 червня Рада ЄС ухвалила спільні позиції Євросоюзу, включно з переговорними рамками, для переговорів про вступ з Україною. 25 червня в Люксембурзі відбулася перша міжурядова конференція ЄС з Україною, після якої переговори про вступ стартували офіційно. Наступний раунд переговорів із ЄС Україна проведе в липні.

В українському МЗС розповіли, що буде шість кластерів переговорів, після чого ЄК має видати висновок про їхнє успішне завершення і що Україна досягла відповідності критеріям вступу. Потім ухвалюють рішення про підписання угоди про вступ України в ЄС, додали у відомстві. "І третій етап – це ратифікація угоди парламентами країн – членів [ЄС]. Після цього все – ми в Євросоюзі", – наголосив на той момент глава МЗС України Дмитро Кулеба.