Україна має надати інвесторам в "зелену" енергетику чіткий план виплати боргів – Енергоспівтовариство

Протягом 2024 року виробникам за "зеленим" тарифом сплатили приблизно 28,2 млрд грн
Фото: depositphotos.com

Україна має надати дійсним і майбутнім інвесторам в "зелену" енергетику чіткий план розв'язання боргової кризи, оскільки від цього залежать перспективи нових інвестицій у галузь. Про це заявив голова секретаріату Енергетичного співтовариства Артур Лорковські. Він нагадав, що завдяки посередництву секретаріату 2022 року деякі з боргів перед галуззю відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) погасили. Про це йшлося на презентації в комітеті ВР з питань енергетики та ЖКП, трансляцію вели в YouTube комітету. 

"Ми хочемо повернутися до дискусії, щоб усі стейкхолдери могли пояснити інвесторам, існуючим і майбутнім, як може реформуватися ринок для того, щоб виправити ситуацію із заборгованістю. І звичайно, як можна було б уникнути накопичення боргів у майбутньому", – сказав Лорковські.

Він підкреслив, що держава має вирішити не лише проблему боргів, а ще й гарантувати передбачуваність для потенційних нових інвесторів у ВДЕ, яка б викликала в них довіру для залучення коштів у цей напрям енергетики.

"Так, є ризики війни… Але й регуляторні зміни мають відбутися в Україні. Має з'явитися гідний довіри план, який би показав можливості для уникнення заборгованості в майбутньому", – зазначив Лорковські.

Контекст:

20 червня президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів засідання ставки верховного головнокомандувача, присвячене енергетичній безпеці. "Рішенням ставки доручили уряду розробити умови, що спростять для людей установлення сонячних панелей і акумуляторів. Із податковими й митними пільгами, спеціальними кредитними програмами, – заявив Зеленський. – Так само очікую від уряду стратегії розвитку відновлюваної енергетики й розподіленої генерації на рівні держави".

Підприємства поновної енергетики з 1 липня 2023 року фіксували критичні недоплати за електроенергію, яку виробляють,  рівень розрахунків знизився до 3233%, повідомляв голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель у коментарі "Forbes Україна"Бізнес закликав секретаріат Енергетичного співтовариства приєднатися до розв'язання проблеми багатомільярдної заборгованості перед інвесторами в поновну енергетику, яка й далі накопичується. Про це йшлося в заяві Європейської бізнес-асоціації.

Протягом 2024 року виробникам за "зеленим" тарифом сплатили приблизно 28,2 млрд грн, із яких 13,8 млрд грн – за електричну енергію 2024 року. За 2023 рік рівень розрахунків становить 89,2%, за 2024-й – 62,5%. Про такий обсяг станом на 17 червня "Гарантований покупець" повідомив на запит "Суспільного".

Заборгованість перед підприємствами поновної енергетики є головною перепоною для розвитку цієї галузі в Україні, заявив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. "65% у нас показник – те, що виплатив "Гарпок" у минулому році, тобто 35% залишається ще невиплачених і незрозумілих боргів. Є ще й 2022 рік, маленька частинка за 2021 рік", – уточнив голова УВЕА.