"Україна вдячна за підтримку деолігархізації". Офіс президента відреагував на введення Вашингтоном санкцій проти Коломойського

Коломойський входить до десятка рейтингу найбагатших українців
Фото: depositphotos.com
В Офісі президента заявили, що Україна має подолати систему, в якій домінують олігархи. Раніше США оголосили про введення санкцій проти бізнесмена Ігоря Коломойського.

В Офісі президента України 5 березня на сторінці у Facebook подякували партнерам за підтримку деолігархізації. Зокрема, наголосили на зміцненні відносин зі стратегічним партнером – США, які сьогодні оголосили про занесення бізнесмена Ігоря Коломойского до санкційного списку.

"Для економічного процвітання та євроатлантичної інтеграції, заявленої не лише в Конституції, а насамперед в українському суспільстві, Україна повинна подолати систему, в якій домінують олігархи", – ідеться в заяві.

В Офісі зазначили, що глава держави за менше ніж два роки каденції зробив для деолігархізації "в рази більше, ніж будь-хто з попередніх президентів, без пафосних гасел та популізму".

"Україна вдячна кожному партнеру за підтримку на цьому шляху. Боротьба з олігархами лежить не виключно у площині кримінальної відповідальності. Це також створення умов в Україні, за яких бізнеси розвиватимуться в прозорому, конкурентному середовищі, а великі фінансові групи не зможуть домінувати на ринку, впливати на медіа та політичні рішення. Кожне справедливе рішення в цьому напрямку допоможе Україні стати сильною та по-справжньому незалежною державою. Ми невідступно рухатимемося на шляху реформування кожного сектору та зміцнення наших відносин, серед іншого і зі стратегічним партнером – США", – додали у відомстві.

Міністерство юстиції США в серпні 2020 року подало проти Коломойського та бізнесмена Геннадія Боголюбова два цивільні позови, у яких звинуватило бізнесменів у відмиванні коштів "ПриватБанку". Мін'юст вимагає конфіскації об'єктів нерухомості, придбаних ними на території Сполучених Штатів. Оцінна вартість нерухомості, яку хочуть конфіскувати, – приблизно $70 млн.

Коломойський заперечував обвинувачення мін'юсту США у відмиванні грошей "ПриватБанку". "Усі інвестиції у США були зроблені з власних коштів, одержаних у 2007–2008 роках за угодою з компанією "Євраз", і з доходів інших бізнесів, які зберігалися у "ПриватБанку", – говорив бізнесмен у серпні. 

До кінця року мін'юст США подав ще один цивільний позов проти бізнесменів. У ньому стверджують, що комерційну нерухомість у Клівленді, штат Огайо, "придбали з використанням коштів, незаконно привласнених у "ПриватБанку" в Україні за допомогою багатомільярдної доларової кредитної схеми".