В Офісі президента України прокоментували рішення КСУ про неконституційність призначення Ситника

У НАБУ рішення КСУ вважають кроком на шляху знищення інституційної незалежності відомства
Фото: nabu.gov.ua

Конституційний Суд України дав оцінку управлінським рішенням, а не якості роботи Національного антикорупційного бюро, про це зазначено в заяві Офісу президента України щодо рішення КСУ про неконституційність призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора бюро.

Офіс президента України повідомив, що візьме до відома рішення Конституційного Суду про неконституційність указу попереднього президента щодо призначення директора Національного антикорупційного бюро. Відповідну заяву оприлюднила 29 серпня пресслужба ОП.

"Згідно з цим рішенням, як ми його розуміємо, судді констатували, що непродумана, поспішна, а часто – спекулятивна тодішня практика кадрових призначень, яка йшла урозріз із Конституцією України при формуванні найважливішого елемента антикорупційної архітектури у країні, призвела до необхідності ухвалити конкретне правове рішення про неконституційність", – зазначено в повідомленні.

В Офісі президента наголосили, що КС дав оцінку управлінським рішенням щодо кадрових призначень, а не оцінку якості роботи НАБУ.

"У зв'язку з виниклою колізією щодо можливої втрати повноважень директором бюро ми чекаємо від виконувача його обов'язків ефективної реалізації антикорупційної політики в період до обрання на чесному та прозорому конкурсі нового керівника", – указано в заяві.

В ОП висловили впевненість, що НАБУ залишиться стрижневим правоохоронним органом, який забезпечить застосування сучасних антикорупційних практик і поліпшить якість державної антикорупційної політики.

Національне антикорупційне бюро України було створено у 2015 році. З моменту заснування його очолює юрист Артем Ситник. Згідно із законодавством, завдання НАБУ – протидія корупційним правопорушенням, вчиненим вищими посадовими особами.

У травні 2020 року у КС надійшло подання від 51 народного депутата. У ньому йшлося про те, що п'ятий президент України Петро Порошенко, призначаючи директора НАБУ, вийшов за межі своїх повноважень.

28 серпня КСУ оприлюднив рішення щодо цього подання. Суд дійшов висновку, що указ про призначення Ситника був неконституційним, оскільки в Основному законі чітко визначено перелік посад, на які призначає президент (серед них директора НАБУ немає). Видавши указ про призначення Ситника, Порошенко перевищив свої конституційні повноваження, вважають у КСУ.

Водночас у КСУ підкреслили, що рішення не поширюється на правовідносини, що виникли у результаті виконання Ситником посадових обов'язків. Представник президента України в Конституційному Суді, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський пояснив, що рішення КСУ не становить загрози для справ, які розслідує антикорупційне бюро: всі дії, вчинені директором НАБУ до 28 серпня, вважатимуть легітимними і конституційними.

НАБУ назвало рішення Конституційного Суду черговим кроком на шляху знищення інституційної незалежності відомства.