КС визнав неконституційними карантинні вимоги і призначення Ситника, ЄС узгодив санкції проти Білорусі. Головне за день

28 серпня Конституційний Суд України ухвалив рішення про неконституційність призначення Ситника і карантинних вимог
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка / Facebook

"ГОРДОН" подає огляд головних подій п'ятниці, 28 серпня.

Вимоги карантину порушили Конституцію

Конституційний Суд України визнав неконституційними рішення Верховної Ради про обмеження граничного розміру зарплат для окремих категорій держслужбовців на період дії карантину, введеного через епідемію коронавірусної інфекції.

Також визнали неконституційною норму, яка дозволяла не проводити списання коштів із державного та місцевих бюджетів на підставі рішення суду під час карантину.

Призначення Ситника визнали неконституційним

Конституційний Суд України визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України 2015 року.

Представник президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський заявив, що сьогодні в Україні немає механізму призначення нового директора НАБУ.

"Що із цим робити, до кінця не зрозуміло. Питань більше, ніж відповідей", – зазначив Веніславський.

Ситуація в Білорусі

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу домовилися про введення санкцій проти високопосадовців Білорусі, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильство щодо демонстрантів.

Росія підготувала збройний резерв силовиків для допомоги у врегулюванні ситуації в Білорусі, заявив прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Чисельності і складу резерву він не повідомив.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель застерегла Росію від силового втручання в Білорусі. Вона висловила надію на те, що суверенітет Білорусі буде дотримано. За її словами, білоруські громадяни повинні мати можливість боротися за свої права "без втручання ззовні хай із якого боку".

Навальний залишається в комі

Російський опозиціонер Олексій Навальний перебуває в комі і на штучній вентиляції легенів, його стан стабільний. Медики берлінської клініки "Шаріте" повідомили, що "спостерігають деяке поліпшення симптомів, спричинених інгібуванням активності холінестерази". Стан Навального залишається тяжким, проте небезпеки для його життя немає.

Клініка "Шаріте" зробила запит на допомогу експертів з отрут і хімічних бойових отруйних речовин із лабораторії Бундесверу.

Німеччина введе дипломатичні санкції проти Росії, якщо дійде висновку, що російські державні органи стояли за отруєнням опозиціонера Навального, таку заяву зробив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас.

Пандемія коронавірусу

Від коронавірусної інфекції станом на 28 серпня у світі одужало 16 млн осіб. Найбільшу кількість пацієнтів, які видужали, зареєстровано у Бразилії (3 122 846), Індії (2 583 948) та США (2 101 326). У першу п'ятірку за цим показником також входять Росія (796 498) і ПАР (531 338).

Летальна зброя з Великобританії

Україна розраховує найближчим часом укласти з Великобританією великий контракт на постачання летальної зброї. Про це повідомив посол України у Сполученому Королівстві Вадим Пристайко.