В оточенні Трампа вимагають прямих переговорів США і РФ через побоювання ядерної війни

В оточенні Трампа вважають, що немає часу чекати, поки він стане президентом удруге, і вимагають від Байдена і Гарріс почати переговори з РФ
Фото: EPA

Американський юрист Роберт Кеннед – молодший і Дональд Трамп – молодший, чий батько балотується у президенти США від Республіканської партії, написали у The Hill колонку, в якій вимагають прямих переговорів між Вашингтоном і Москвою. 

У статті, яка вийшла 17 вересня, вони згадують заяву нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, що дозвіл на удари України американськими далекобійними ракетами по території РФ нібито означатиме "пряму участь" країн НАТО у війні.

На їхню думку, аналітики, які говорять, що Путін блефує, і наводять як приклад його реакцію на український наступ у Курській області, "помилково сприймають стриманість за слабкість". Автори колонки шаблонно порівняли країну-агресора з ведмедем, якого нібито нацьковують. 

Стратегія цих аналітиків нібито полягає в тому, що якщо такого "ведмедя" цькували п'ять разів, то й ушосте це теж буде безпечно, пишуть Кеннеді-молодший і Трамп-молодший. Однак, на їхню думку, "ця стратегія могла б бути розумною, якби ведмідь не мав зубів". Такими зубами два політики вважають ядерну зброю. 

Вони процитували слова Джона Кеннеді, який говорив, що ядерні держави мають запобігати конфронтаціям, які ставлять противника перед вибором: "або принизливий відступ, або ядерна війна", і закликали серйозно ставитися до цієї поради 35-го президента США. 

Автори колонки заявили, що "досить далеко зайшла" так звана гра в ядерну курку: це модель конфлікту для двох учасників, її принцип полягає в тому, що для кожного із гравців найкращий варіант – щоб його суперник поступився, але кожен із них не йде на цей крок через гордість і небажання стати "курчам", водночас кожен з учасників насміхається з іншого. Коли хтось врешті поступається, конфлікту вдається запобігти, а сама гра закінчується. 

"Між запуском американських ракет углиб російської території й обміном ядерними ударами не залишилося жодного кроку. Ми не можемо підійти до цієї межі ближче, ніж зараз, – додали вони. – І заради чого? Щоб "послабити Росію"? Щоб контролювати українські корисні копалини? Жоден життєво важливий американський інтерес не стоїть на кону". 

Два політики назвали безумством ризикувати ядерним конфліктом "заради неоконсервативної фантазії про глобальне домінування" США. Також вони скептично відгукнулися про думки, що РФ може вторгнутися в інші європейські країни, бо Росія "заледве може вирвати кілька областей в України, яка аж ніяк не належить до великих європейських держав".

Росія, як вважають спікери, "із самого початку чітко визначила свої цілі війни – насамперед нейтралітет України й зупинку розширення НАТО на схід". Однак вони не уточнюють, що має стримати Росію від поширення конфлікту в разі, коли її вимоги виконають. 

"Настав час деескалації цього конфлікту. Це важливіше, ніж будь-яке з політичних питань, про які сперечається наша країна. Ядерна війна означатиме кінець цивілізації, якою ми її знаємо, можливо, навіть кінець людського роду. Колишній президент Дональд Трамп пообіцяв покласти край цій війні, але коли він вступить на посаду, може бути занадто пізно. Ми повинні просто зараз вимагати, щоб [кандидатка в президенти від демократів Камала] Гарріс і президент [Джо] Байден відмовилися від свого божевільного воєнного плану й розпочали прямі переговори з Москвою", – додали вони.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024-го у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку та звільнення військовополонених і українських дітей, яких викрала Росія. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме, що вона вирішила закінчити війну, вважає президент України Володимир Зеленський.

Після саміту Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни, дедлайн, за словами президента, – до кінця листопада. 27 серпня президент України розповів, що планує презентувати цей план Байдену, Гарріс і Трампу. За його словами, одним з етапів завершення війни є Курська операція сил оборони України.

Трамп говорив, що може домовитися про закінчення війни "за 24 години", якщо стане президентом і навіть до цього. Зеленський зазначив, що не розуміє, про що саме говорить Трамп, оскільки деталі плану невідомі. Цей план може передбачати створення демілітаризованої зони за нинішньою лінією розмежування, а також нейтральний статус України, заявив кандидат у віцепрезиденти від республіканців Джей Ді Венс.

Роберт Кеннеді – молодший був незалежним кандидатом у президенти, але потім публічно підтримав Трампа на виборах. Син Кеннеді-молодшого Конор повідомляв, що таємно брав участь у війні на боці України, він закликав допомагати українцям.