В Раді не підтримали виключення Безуглої з оборонного комітету. Представники "Слуги народу" демонстративно покинули голосування – нардеп

Безугла: Продовжую роботу
Фото: Мар'яна Безугла / Facebook

23 липня комітет із питань регламенту, депутатської етики й організації роботи Верховної Ради не зміг розглянути питання про виключення позафракційної нардепки Мар'яни Безуглої з комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Про це народний депутат від "Батьківщини", перший заступник голови регламентного комітету Сергій Євтушок повідомив у Facebook.

За його словами, члени фракції "Слуга народу", які ініціювали це питання, вийшли із зали перед голосуванням.

"Слуги" (окрім голови комітету) демонстративно покинули засідання, чим зірвали кворум. Мар'яна лишається в обоймі комітету", – написав він.

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк у Telegram зазначив, що "Слуга народу" вже втретє ініціює виключення Безуглої з оборонного комітету.

"Самі ж "слуги" потім це героїчно блокують... Тут прям "Оскар" глядацьких симпатій за найкращу роль по вистрілу самим собі в ногу", – прокоментував нардеп.

22 липня оборонний комітет Ради проголосував за підготовку постанови про зняття Безуглої з посади заступника голови й виключення її зі складу комітету. hromadske зазначає, що у випадку схвалення регламентним комітетом цієї постанови, в залі Верховної Ради за неї могли б проголосувати сьогодні, 23 липня. 

Сама Безугла у Facebook опублікувала слова подяки "всім".

"Продовжую роботу в комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки", – ідеться в її пості.

Контекст:

Безугла пройшла до Ради як мажоритарниця, вона входила до фракції "Слуга народу", зі складу якої (з другої спробивийшла 17 липня. З партії "Слуга народу", за повідомленням Безуглої, її виключили 6 лютого.

15 липня Безуглу зняли з посади голови підкомітету Ради з питань демократичного цивільного контролю. Того самого дня її занесли до бази "Миротворець" за "навмисну дискредитацію, деморалізацію й перешкоджання ЗСУ".

Цьому передувала низка скандалів, пов'язаних із депутаткою. 26 листопада 2024 року вона заявила у Facebook, що на той момент головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не надав плану війни на 2024 рік, тому військове керівництво України "має піти". Після цього вона зробила ще низку критичних заяв про Залужного.

У парламентській фракції "Слуга народу" відхрестилися від слів Безуглої, наголосивши, що це особиста позиція нардепки. Частина депутатів зі "Слуги народу", за даними ЗМІ, висунули вимогу виключити Безуглу із фракції. 27 листопада стало відомо, що до Ради внесли проєкт рішення про звільнення Безуглої з посади заступника голови комітету, проте це питання двічі не змогли розглянути в Раді.

Після цього вона й надалі публікувала у Facebook пости з критикою на адресу топкерівництва ЗСУ. Окрім того, зробила кілька заяв, у яких пропонувала українцям за кордоном "здати паспорт".