У "Слузі народу" підготували зміни до Конституції щодо процедури призначення директора НАБУ

Щоб законопроєкт винесли на розгляд в Раді, треба зібрати 150 підписів
Фото: rada.gov.ua

Згідно з ініціативою депутатів від "Слуги народу", директора Національного антикорупційного бюро має призначати президент за згодою Верховної Ради.

У партії "Слуга народу" підготували зміни до Конституції про право президента призначати директора Національного антикорупційного бюро. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" 11 листопада розповів представник президента в КСУ Федір Веніславський.

"Наша політична сила підготувала законопроєкт про внесення змін до Конституції України, де ми, з огляду на цей висновок (сумнівний висновок, але повинні його враховувати) Конституційного Суду, припускаємо, що директора НАБУ має призначати президент за згодою Верховної Ради, і прямо в Конституції передбачаємо, що кандидатів на посаду директора НАБУ мають обирати на відкритому та прозорому конкурсі", – розповів він.

За словами Веніславського, для того щоб цей законопроєкт винесли на розгляд у Верховній Раді, необхідно зібрати 150 підписів народних депутатів, але поки їх ще не вистачає.

"Зараз зібрано, якщо я не помиляюся, приблизно 120 підписів і процес триває. Я думаю, що на наступному пленарному тижні ми закінчимо: зберемо всі підписи і внесемо цей законопроєкт", – зазначив він.

Національне антикорупційне бюро України створили у 2015 році. З моменту заснування його очолює юрист Артем Ситник. Згідно із законодавством, завдання НАБУ – протидіяти корупційним правопорушенням, вчиненим вищими посадовими особами.

У травні 2020 року до КС надійшло подання від 51 народного депутата. У ньому йшлося про те, що п'ятий президент України Петро Порошенко, призначаючи директора НАБУ, перевищив свої повноваження.

28 серпня КСУ оприлюднив рішення за цим поданням. Суд вирішив, що указ про призначення Ситника був неконституційним, оскільки в основному законі є чітко визначений перелік посад, на які призначає президент (серед них директора НАБУ немає). Видавши указ про призначення Ситника, Порошенко перевищив свої конституційні повноваження, вважають у КСУ.