В Україні вивчають можливість скасувати заборону на експорт дронів, питання у $20 млрд – ЗМІ

ЗМІ пишуть, що Україна ще не зрівнялася з РФ за кількістю БПЛА
Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook

В Україні вивчають варіант зняття заборони на експорт зброї, щоб розширити виробництво безпілотників, потрібних для боротьби з російською агресією. Про це йдеться в матеріалі Financial Times, опублікованому 9 жовтня.

Зняття заборони збільшить внутрішнє виробництво БПЛА, а вітчизняні його виробники можуть заробити до $20 млрд на продажі дронів за кордоном, зазначає видання.

За словами нардепа від "Слуги народу", голови підкомітету Верховної Ради з питань регіонального економічного співробітництва і торгівлі Олександра Маріковського, це "якраз ті гроші, яких бракує" Україні.

Financial Times пише, що для України важливо нарощувати масштаби виробництва БПЛА, щоб відповідати можливостям РФ на полі бою. Зокрема, українська армія "відчайдушно потребує" більшої кількості безпілотників для повітряного спостереження, прикриття й далеких ударів.

Представники українських виробників БПЛА заявляють, що держава не має достатньо коштів, щоб законтрактувати вільні вітчизняні виробничі потужності. Виділені для цього приблизно $2 млрд – це "набагато менше, ніж замовлення, потрібні для покриття потреб фронту".

Галузь сподівається, що зняття заборони на експорт спонукає західних партнерів надати допомогу українським виробникам. Кілька партнерів пообіцяли гроші на купівлю безпілотників для української армії місцевого виробництва, але програми досі в зародковому стані, наголошує видання.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що в Україні побудували нову оборонну промисловість і держава "вже робить речі, яких раніше в нас не було".

У липні 2023 року Кабмін дав старт масовому виробництву боєприпасів для БПЛА. За словами міністра оборони Рустема Умєрова, станом на 2024 рік Україна може виробляти кілька мільйонів дронів на рік.

Зеленський заявляв, що в серпні цього року Україна вперше застосувала нову ракету-дрон "Паляниця", а також успішно випробувала першу балістичну ракету власного виробництва.

У Міноборони повідомляли, що 2024 року лише оборонне відомство законтрактувало дронів більш ніж на 21 млрд грн і боєприпасів до них ще на 9 млрд грн.