В УПЦ МП повідомили, що Порошенко служив у церкві паламарем – ЗМІ

Порошенко із предстоятелем УПЦ митрополитом Онуфрієм на святковому заході 2018 року
Фото: news.church.ua

Київська митрополія Української православної церкви (УПЦ) підтвердила, що експрезидент України Петро Порошенко не був висвячений у диякони, але виконував обов'язки паламаря і був меценатом церкви. Як повідомляє видання "Закон і бізнес", відповідну інформацію надала Київська митрополія у відповіді на запит адвокатки Олени Ісаєвської.

У листі зазначено, що Порошенко "свого часу був парафіянином та меценатом Української православної церкви". Окрім того, зважаючи на те, що Порошенко у стихарі ніс ікону в оточенні духовенства УПЦ, можна зробити висновок, що він "виконував послух пономаря".

Фото: zib.com.ua

Ця інформація спростовує твердження про те, що Порошенко ніколи не служив у церкві Московського патріархату, наголошує юридичне видання.

"На думку експертів, Порошенко служив у церкві Московського патріархату доти, доки міг використати це для своєї кар'єри в уряді [президента] Віктора Януковича та [прем'єра] Миколи Азарова, де він працював міністром. Більше того, 2012 року Порошенко подарував В. Януковичу оригінал картини Айвазовського", – ідеться в публікації.

Контекст:

Адвокатка раніше звернулася із проханням підтвердити інформацію ЗМІ про нібито висвячення Порошенка 2009 року в диякони та його участь у релігійних церемоніях Української православної церкви (УПЦ МП). Про це, зокрема, тоді писало видання "Цензор.НЕТ". Ісаєвська запитує в партії, чи відповідає ця інформація дійсності.

Видання "Закон і бізнес" стверджувало, що Порошенка "висвятили в диякони" на свято Трійці 2009 року, одразу після цього він узяв участь у хресному ході з головною іконою свята – зображенням Трійці. Фотографії Порошенка тоді з'явилися на сайті Свято-Троїцького Іонінського монастиря в Києві, проте зараз вони залишилися тільки у ЗМІ, які писали, що Порошенко прийняв дияконський сан. Однак у монастирі цю інформацію пізніше спростували, писало агентство УНІАН 16 червня 2009 року.

Водночас Порошенко був ініціатором звернення до вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу (указу) про автокефалію православної церкви в Україні. П'ятий президент також брав участь у підписанні вселенським патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію ПЦУ.